Μπαράζ στοχευμένων ελέγχων σε νησιά και ηπειρωτικές περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση αρχίζουν από αύριο το υπουργείο Εργασίας και η Οικονομική Αστυνομία. Με στόχο να χτυπηθεί η μαύρη εργασία, μεικτά κλιμάκια με 563 ράμπο του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και της Οικονομικής Αστυνομίας εξορμούν το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα, κατά βάση σε 106 τουριστικούς προορισμούς πανελλαδικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα εντοπίστηκε στην Κρήτη νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που απασχολούσε 51 εργαζομένους, οι 49 εκ των οποίων ήταν ανασφάλιστοι! Το παράδειγμα αυτό αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης για την εντατικοποίηση των ελέγχων, υπό τον Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το πρώτο εξάμηνο του 2013 επιβλήθηκαν για αδήλωτη απασχόληση 6.074 πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ (πέρυσι 4.538 πρόστιμα 5,6 εκατ. ευρώ), ενώ έκλεισαν 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. «Θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα», ξεκαθάρισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2010 η μαύρη εργασία έφθασε στο 26,8%, το αντίστοιχο διάστημα του 2011 ανέβηκε στο 29,9%, πέρυσι στο 35,9%, ενώ φέτος αγγίζει το 38,4% –από τους 36.606 που ελέγχθηκαν, ανασφάλιστοι ήταν οι 14.039.

«Πρέπει να καταλάβουν οι εργοδότες ότι υπονομεύουν την ίδια τη βιωσιμότητά τους, πριονίζουν το κλαδί που κάθονται. Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών», ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος στάθηκε και στη χρησιμότητα που έχει στον σχεδιασμό των ελέγχων το σύστημα Εργάνη, που πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο για κάθε μεταβολή προσωπικού πανελλαδικά. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα κυκλαδίτικου νησιού –τη Σίφνο -, όπου ενώ από 1 έως 19 Ιουλίου το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων εμφάνιζε τέσσερις προσλήψεις περισσότερες, την επομένη ελέγχου από υπηρεσίες του υπουργείου πραγματοποιήθηκαν 88 προσλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο νησί, το βράδυ της 18ης Ιουλίου, κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ διενήργησε ελέγχους στην Απολλωνία. Λίγες ώρες αργότερα, στις 4 το πρωί, στο αυτοκίνητο του κλιμακίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Η προανάκριση που διενεργούν για το συμβάν ο Αστυνομικός Σταθμός Σίφνου και το Τμήμα Ασφαλείας Ερμούπολης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.