Συνεταιρισμό με το Δημόσιο ξεκινά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για να αξιοποιήσει μέσω κοινής εταιρείας (50%-50%) την ακίνητη περιουσία της, την πραγματική έκταση και αξία της οποίας κρατά μέχρι σήμερα επτασφράγιστο μυστικό.

Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο προβλέπει τη σύσταση της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ΑΕ (ΕΑΑΕΠ), που θα δημιουργηθεί στην Αττική με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ, θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια, δεν θα υπάγεται στον δημόσιο τομέα, οι μετοχές της δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν, ενώ θα απολαμβάνει σημαντικά φορολογικά οφέλη και πολεοδομικές διευκολύνσεις.

Ακίνητα – φιλέτα, όπως η έκταση 85 στρεμμάτων στον Λαιμό Βουλιαγμένης για την οποία έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον επενδυτές από τη Ρωσία, το Κατάρ, τις ΗΠΑ, το οικόπεδο που φιλοξενεί πάρκινγκ επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού), άλλο οικόπεδο 11,5 στρεμμάτων επί της οδού Δεινοκράτους στο Κολωνάκι (το 2004 προοριζόταν για ξενοδοχείο), θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω της εν λόγω εταιρείας. Το ίδιο ισχύει για την έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, όπου τουλάχιστον μέχρι και πριν από λίγους μήνες η Εκκλησία προωθούσε μεγάλη φωτοβολταϊκή επένδυση ισχύος 300 μεγαβάτ.

Η εταιρεία, στην οποία δεν θα μεταβιβάζεται η κυριότητα αλλά τα δικαιώματα επί των ακινήτων, θα έχει ως βασικό της σκοπό την εκμίσθωση, τη μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσής τους ή ακόμη και τη σύσταση δικαιωμάτων επιφανείας στα εκκλησιαστικά ακίνητα.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, βρίσκεται στη δυνατότητα που παρέχεται στη συγκεκριμένη εταιρεία να λειτουργήσει μελλοντικά ως ομπρέλα για την αξιοποίηση ακινήτων που διατηρούν άλλα νομικά πρόσωπα, όπως μοναστήρια, μητροπόλεις κ.ά. «Παρέχεται η δυνατότητα περιέλευσης στην εταιρεία των δικαιωμάτων διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης και άλλων ακινήτων επί των οποίων διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκούν τη διοίκηση και διαχείριση λοιπά νομικά πρόσωπα (μητροπόλεις, μονές, αποστολική διακονία)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. Το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας προβλέπει ότι έχει τη δυνατότητα να συστήνει επιμέρους εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες θα μεταβιβάζονται με απόφαση διοικητικού συμβουλίου τα δικαιώματα άσκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης επιμέρους ακινήτων.

Κύκλοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισημαίνουν ότι σήμερα τα δύο τρίτα της ακίνητης περιουσίας της είναι δεσμευμένα. Στο παρελθόν διάφοροι δήμοι είχαν προχωρήσει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων της Εκκλησίας, η οποία στη συνέχεια προσέφυγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε. Ωστόσο, η Πολιτεία (υπ. Περιβάλλοντος) δεν έχει ακόμη εκδώσει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Βασικός, επομένως, στόχος της σύστασης της εταιρείας, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι το ξεκαθάρισμα, και η αποδέσμευση των εν λόγω εκτάσεων. Στην τροπολογία, μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη για τις αμφισβητούμενες εκτάσεις, τονίζοντας ότι τυχόν τελεσίδικη αναγνώριση αναφορικά με την κυριότητα των ακινήτων των οποίων τα δικαιώματα έχουν περιέλθει στην ΕΑΑΕΠ δεν θίγει την άσκηση της διαχείρισης και αξιοποίησής τους.