Μήνυμα σε ιταλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα έστειλε ο Ενρίκο Λέτα έπειτα από τη συνάντησή του χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ άσκησε κριτική στις συνταγές της τρόικας.

Ο ιταλός Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις της χώρας του να στραφούν προς την Ελλάδα, «για τις επόμενες διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης που ευχόμαστε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει διάθεση για επενδύσεις τουλάχιστον σε θέματα ενέργειας.

Οι δηλώσεις Λέτα τροφοδότησαν πληροφορίες που θέλουν πλέον και τους Ιταλούς να σκέπτονται να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά της ΔΕΠΑ όταν προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, εξέλιξη που σχετίζεται πιθανότατα και με την προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου TAP που περνάει από την Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα από κοινού σε ό,τι καταφέραμε για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP», δήλωσε και τόνισε ότι για τη σημασία του έργου τον αφύπνισε ο Αντώνης Σαμαράς μόλις εκείνος ανέλαβε Πρωθυπουργός. «Εχω μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, ας δουλέψουμε από κοινού, και μαζί», είπε ότι του ανέφερε ο έλληνας Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «μία μάχη όπου νικήσαμε».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «ο TAP αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για τις δύο χώρες μας και για τη μεταξύ τους συνεργασία» και τόνισε ότι ο αγωγός είναι από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει ποτέ στη Νότια Ευρώπη και δίνει μια νέα διάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό όλης της Γηραιάς Ηπείρου.

Εκ των πραγμάτων, Σαμαράς και Λέτα κατά τη συνεργασία μιάμισης ώρας που είχαν χθες συζήτησαν για τα προβλήματα που… ενώνουν Ελλάδα και Ιταλία όπως η οικονομική κρίση, αλλά και για τις δυνατότητες συντονισμού των δύο χωρών δεδομένου ότι αναλαμβάνουν διαδοχικά την ευρωπαϊκή προεδρία τα δύο εξάμηνα του 2014.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ. Στη συνάντησή τους, η οποία χαρακτηρίστηκε «παραγωγική», οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν όλα τα θέματα που συνιστούν σήμερα την ατζέντα Ελλάδας και Ιταλίας. «Ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, συνεργασία του Νότου, ανεργία, αγωγός TAP και AOZ», επιβεβαίωναν αργότερα πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ιταλός Πρωθυπουργός ήταν σαφής στις δηλώσεις του ότι η παρουσία του συνιστά ένα μήνυμα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση και επισήμανε ότι «οι πρώτες ενδείξεις μάς δείχνουν ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση».

Ο Ενρίκο Λέτα διαβεβαίωσε πως η Ιταλία «θα είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης για να αποφευχθούν περαιτέρω κρίσεις», κατέστησε όμως σαφές ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα και όλες τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.

Βεβαίως, ο κ. Λέτα δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση για «σφάλματα σε εργαλεία και μέσα», λέγοντας ότι «δεν παρενέβησαν κατά τον σωστό τρόπο και χρόνο και τούτο οδήγησε σε εμβάθυνση της κρίσης», που θα ήταν διαφορετική σήμερα και θα προκαλούσε μικρότερες «δημοσιονομικές καταστροφές».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «αυτό που πραγματικά μας δένει περισσότερο είναι οι δυνατότητες να βαδίσουμε μαζί για ένα μέλλον ισχυρό, για μια Ευρώπη ισχυρή και πάνω απ’ όλα για μια οικονομία ευρωπαϊκή, απαλλαγμένη από τη μεγαλύτερη μάστιγα που σήμερα αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και λέγεται «ανεργία των νέων»».