Μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης Φόρτσα Νουόβα (Νέα Δύναμη) την αποκάλεσαν «ηλίθια», παροτρύνοντάς την να εγκαταλείψει την Ιταλία και να πάει να γίνει υπουργός στο Κονγκό. Μια πρώην δημοτική σύμβουλος της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά ανάρτησε μήνυμα στον λογαριασμό της στο facebook στο οποίο αναρωτιόταν «μα γιατί δεν τη βιάζει κανείς, για να αντιληφθεί τι βιώνουν τα θύματα αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος;». Ενας πρώην υπουργός, επίσης στέλεχος της Λέγκας, ο Ρομπέρτο Καλντερόλι, ενημέρωσε τους Ιταλούς ότι παρόλο που αγαπά τα ζώα, κάθε φορά που την αντικρίζει δεν μπορεί να μη σκεφθεί ότι μοιάζει με ουρακοτάγκο. Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος, κάποιος από τους παρευρισκομένους πέταξε προς το μέρος της μερικές μπανάνες. Ωστόσο η Σεσίλ Κιένζ, η πρώτη μαύρη υπουργός στην ιστορία της Ιταλίας και υπεύθυνη για μεταναστευτικά ζητήματα, παρότι έχει κουραστεί από τις προσβολές και τις απειλές, δηλώνει –μιλώντας στη «Ρεπούμπλικα» –πως τίποτα δεν πρόκειται να τη σταματήσει. Η αντίδρασή της στην τελευταία από τις αλλεπάλληλες σφοδρές ρατσιστικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τον διορισμό της τον Απρίλιο, υπήρξε υποδειγματική: χαρακτήρισε το περιστατικό «αξιοθρήνητο» τονίζοντας πως επρόκειτο για «σπατάλη τροφίμων», δεδομένης της οικονομικής κρίσης που εδώ και μήνες ταλανίζει και την Ιταλία.

Γεννημένη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Σεσίλ Κιένζ, έχει εξοργίσει κόμματα και διάφορες οργανώσεις της ιταλικής Δεξιάς, κυρίως εξαιτίας της εκστρατείας που διεξάγει με στόχο να καταστήσει ευκολότερη για τους μετανάστες την απόκτηση της ιταλικής υπηκοότητας. Την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από το περιστατικό με τις μπανάνες, μέλη της Φόρτσα Νουόβα της επιτέθηκαν και πάλι τοποθετώντας πλαστικές κούκλες καλυμμένες με κόκκινη μπογιά κοντά στον χώρο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η κομματική εκδήλωση της Παρασκευής. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης θέλησαν να εκφράσουν την εναντίωσή τους στην πρόταση της ιταλίδας υπουργού, όποιος γεννιέται στην Ιταλία να αποκτά αυτόματα την ιταλική υπηκοότητα. Δίπλα στις «αιματοβαμμένες» κούκλες είχαν αφεθεί φέιγ βολάν πάνω στα οποία ήταν γραμμένη η φράση «Η μετανάστευση σκοτώνει».

Σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της «Ρεπούμπλικα», η Σεσίλ Κιένζ ανέφερε πως έχει συνηθίσει και τις προσβολές και τη διαρκή παρουσία της Αστυνομίας στη ζωή της. Δεν φοβάται για τον εαυτό της, ίσως να ανησυχεί για τις δύο κόρες της ενώ περισσότερο απ’ όλους σκέφτεται όλους εκείνους τους ανθρώπους –τους μετανάστες και όσους παρεκκλίνουν από τους «κανόνες» και εκλαμβάνονται ως «διαφορετικοί» –οι οποίοι δεν έχουν αστυνομική συνοδεία και είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα σε μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας και φόβου. «Αξίζουν και εκείνοι την ασφάλεια και εγώ έχω την υποχρέωση να τους ακούσω και να προτείνω λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.