Σε μια χωρίς προηγούμενο κίνηση προέβη ο Πάπας Φραγκίσκος κατά το ταξίδι της επιστροφής του από τη Βραζιλία: Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη Ρώμη, δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και σηκώθηκε από τη θέση του και μίλησε από κοντά στους ρεπόρτερ.

Αν μάλιστα η κίνησή του – στις οποίες μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε πλέον – προκάλεσε μια πρώτη έκπληξη, οι δηλώσεις του αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση.

Σε μία από αυτές σχετικά με τους ομοφυλόφιλους ιερείς, ο ποντίφικας, ο οποίος στο μεταξύ είχε σηκωθεί από τη θέση του στο αεροπλάνο ενώ οι ρεπόρτερ κάθονταν, απάντησε, όπως μεταδίδει το BBC: «Ποιος είμαι εγώ να κρίνω τους γκέι;»

Ο αργεντινός προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τόνισε προς τους ρεπόρτερ πως οι ομοφυλόφιλοι δεν θα πρέπει να κατακρίνονται ούτε να περιθωριοποιούνται. «Αν ένα άτομο είναι γκέι και αναζητά τον Θεό και έχει καλή πίστη, ποιος είμαι εγώ να τον κρίνω;» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ επικαλέστηκε και διδαχές της καθολικής εκκλησίας που αναφέρουν ότι μολονότι οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι αμαρτία, ο ομοφυλόφιλος προσανατολισμός δεν είναι.

Ο ίδιος πάντως, σε σχετική ερώτηση για τη δυνατότητα στις γυναίκες να γίνουν ιερείς, ήταν πιο κάθετος: «Η εκκλησία έχει ήδη απαντήσει «όχι». Αυτή η πόρτα είναι κλειστή» είπε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, έχει ήδη δώσει το διαφορετικό στίγμα της θητείας του στο Βατικανό. Αποφεύγει τις υπερβολές εν καιρό οικονομικής κρίσης, μετακινείται με ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο Ford, κάνει ολιγοήμερες διακοπές – «αφού οι περισσότεροι κάτοικοι της Ρώμης δεν θα πάνε καθόλου εφέτος» -, φροντίζει τους κατατρεγμένους, τοξικομανείς, εγκληματίες.

Στο εξαήμερο ταξίδι του στη Βραζιλία, εκατομμύρια ρωμαιοκαθολικοί πιστοί τον άκουσαν να μιλά τη γλώσσα του ποδοσφαίρου, καλώντας τους να κάνουν «προπόνηση στην προσευχή» και «να πάρουν μεταγραφή στην ομάδα του Ιησού Χριστού».