Η πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Γιαννιώτη, στον μαραθώνιο των 25 χλμ ανοιχτής θάλασσας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και από ένα λάθος έχασε το μετάλλιο, το οποίο θα μπορούσε να ήταν και χρυσό!

Ο Γιαννιώτης, τερμάτισε τελικά στην έκτη θέση, αλλά σίγουρα και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία, για έναν πραγματικά σπουδαίο αθλητή.

Ο πρωταθλητής κόσμου στα 10χλμ. μπήκε επικεφαλής στην τελευταία στροφή, όμως ένα λάθος σε μία σημαδούρα του κόστισε την πρωτοπορία. Ακόμη κι έτσι ο σπουδαίος Έλληνας κολυμβητής πάλεψε ως το τέλος και τελικά κατέλαβε την έκτη θέση, μόλις 4.3 δευτερόλεπτα μακριά από τη νικητή, τον Γερμανό Τόμας Λουρτς, και 3.2 δευτερόλεπτα μακριά από το βάθρο.

Στο τέλος του αγώνα, ο Γιαννιώτης τα είχε με τον εαυτό του: «Ήταν πολύ γρήγορη κούρσα, έτρεξα για πρώτη φορά σε τόση μεγάλη απόσταση και ήταν μια καλή αρχή για μένα μόνο που τα έκανα «θάλασσα» στο τελευταίο γύρο. Αφαιρέθηκα για ένα δευτερόλεπτο και πέρασα την σημαδούρα εσωτερικά αντί για εξωτερικά και αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω. Αυτό μου κόστισε το μετάλλιο δεδομένου ότι κατανάλωσα δυνάμεις για να πλησιάσω και πάλι τους πρώτους με αποτέλεσμα να είμαι άδειος στα τελευταία μέτρα που χρειαζόμουν δυνάμεις για το σπριντ. Το γεγονός και μόνο ότι κατάφερα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε τόση μεγάλη κούρσα σημαίνει ότι έχω τεράστιες δυνατότητες να τα καταφέρω την επόμενη φορά», είπε

Πολύ καλή ήταν και η παρουσία του δεύτερου αθλητή μας, του Αντώνη Φωκαϊδη, ο οποίος τερμάτισε 17ος. Μάλιστα, για 20 χλμ, ήταν στο γκρουπ των πρωτοπόρων, όμως, στη συνέχεια προδόθηκε από την κούραση.

Ευχαριστημένος από την πρώτη παρουσία των αθλητών του, ήταν ο προπονητής, Νίκος Γέμελος:

«Ηταν πολύ ωραίος και δυνατός αγώνας, μόνο που ο Σπύρος την πάτησε στο τελευταίο γύρο, κατανάλωσε δυνάμεις με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κρατηθεί στην κορυφή. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να αντέξεις και να τερματίσεις σε περίοπτη θέση. Πιστεύω την επόμενη φορά στο αγώνισμα αυτό θα φέρει την επιτυχία. Όσο για τον Φωκαϊδη έδειξε θράσος , έχει δυνατότητες και σαν πρωτάρης σε παγκόσμιο πρωτάθλημα τα κατάφερε θαυμάσια», είπε ο Γέμελος.

Η πρώτη οκτάδα στα 25 χλμ ανοιχτής θάλασσας

1. Τόμας Λουρτς (Γερμανία) 4ωρ.47:27.0

2. Μπρίαν Ρίκεμαν (Βέλγιο) 4ωρ.47:27.4

3. Εβγκένι Ντράτσεφ (Ρωσία) 4ωρ.47:28.1

4. Αλεξάντερ Μάξουελ Μέγερ (ΗΠΑ) 4ωρ.47:28.2

5. Αλαν Ντο Κάρμο (Βραζιλία) 4ωρ.47:30.1

6. Σπύρος Γιαννιώτης (ΕΛΛΑΔΑ) 4ωρ.47:31.3

7. Σιμόνε Ρουφίνι (Ιταλία) 4ωρ.47:42.7

8. Γκιγιέρμο Μπέρτολα (Αργεντινή) 4ωρ.47:44.8.