Στα πρόθυρα μιας ακόμη έκρηξης βρίσκεται η Τυνησία μετά τη δολοφονία του Μοχάμεντ Μπράχμι, ηγετικού στελέχους του αριστερού Λαϊκού Ρεύματος, μέλους της Εθνικής Συντακτικής Επιτροπής της Τυνησίας και υπέρμαχου του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Ο Μπράχμι δολοφονήθηκε μπροστά από το σπίτι του στην συνοικία Αριάνα της Τύνιδας. Με τον ίδιο τρόπο είχε δολοφονηθεί πριν από έξι μήνες ο ηγέτης της Αριστεράς Σόκρι Μπελαΐντ, γεγονός που είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο πρωθυπουργός. Ανάλογη ήταν η αντίδραση και αυτή τη φορά. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τυνησία όπου σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικό κτίριο στη Σφαξ. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και καδρόνια.

Ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας είναι κατά τη γνώμη τους η κυβέρνηση. Μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπεν Αλι, την εξουσία ανέλαβε το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα, το οποίο ηγείται κυβερνητικού συνασπισμού. Στο διάστημα που κυβερνά το Ενάχντα απέτυχε να ανορθώσει τη δοκιμαζόμενη οικονομία και να προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες απέναντι στην άνοδο των ακραίων ισλαμιστών. Λίγη ώρα μετά την είδηση της δολοφονίας του Μπράχμι, χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών καλώντας σε παραίτηση τον υπουργό. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Σίντι Μπουζίντ, τόπο καταγωγής του θύματος αλλά και σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η εξέγερση η οποία οδήγησε τον Ιανουάριο του 2011 στην ανατροπή του Μπεν Αλι. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στη γειτονική πόλη Μεκνάσι όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Η συμμαχία Λαϊκό Μέτωπο των αριστερών κομμάτων κάλεσε «σε πολιτική ανυπακοή σε όλη τη χώρα έως ότου πέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός». Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία για σήμερα από την οποία αναμένεται να προκληθεί μπλακάουτ στη Δημόσια Διοίκηση και στις μεταφορές. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι σημερινές θα είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, η οποία απάντησε με απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τυνησία.

Για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Μπράχμι δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Πολλά μέλη του κόμματός του κατηγόρησαν για τη δολοφονία την κυβέρνηση. Η υποψία είναι ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος που υποστηρίζει παρασκηνιακά τους ακραίους ισλαμιστές, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι τους χρησιμοποιεί για να στοχοποιεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αναλυτές εκτιμούν ότι η δολοφονία του Μπράχμι θα στοιχίσει εκλογικά στο Ενάχντα. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, δήλωσε σοκαρισμένος από τη δολοφονία του πολιτικού του αντιπάλου. Τη δολοφονία καταδίκασαν και οι ΗΠΑ, καλώντας τις τυνησιακές Αρχές να ερευνήσουν εξονυχιστικά την υπόθεση και να προσαγάγουν τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη. «Αυτή δεν είναι η πρώτη πολιτική δολοφονία μετά την επανάσταση της Τυνησίας και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ειδεχθείς πράξεις στη δημοκρατική Τυνησία» ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.