Πολιτικός καύσωνας ταλαιπωρεί την κυβέρνηση για την εξασφάλιση της δόσης των 4 δισ. ευρώ μετά την άρνηση της τρόικας να αποδεσμεύσει το επίμαχο ποσό, διαπιστώνοντας… έλλειμμα 80 υπαλλήλων από τη διαδικασία της κινητικότητας.

Χθες σήμανε συναγερμός στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς, μολονότι το Μαξίμου έσπευσε να καλύψει το κενό με την προσθήκη τροπολογίας που ενέτασσε στο καθεστώς της κινητικότητας και εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακό που είχαν ήδη εξαιρεθεί, εκδηλώθηκε μίνι ανταρσία δύο γαλάζιων βουλευτών που ψήφισαν παρών.

«ΠΑΡΟΝΤΕΣ».Στη διάρκεια της ψηφοφορίας, αν και δεν ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία που προέβλεπε εξαίρεση της… εξαίρεσης, οι Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Κυριαζίδης φώναξαν «παρών» προκαλώντας αναστάτωση στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το Φορολογικό και η τροπολογία υπερψηφίστηκαν, όμως η διάθεση ανυπακοής από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση που τους έδειξε κίτρινη κάρτα.

Αμέσως ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Μπούρα να επιπλήξει τους δύο βουλευτές για τη στάση τους στην ψηφοφορία. Οπερ και εγένετο.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Μπούρα, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με τους βουλευτές Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Κυριαζίδη (τον δεύτερο τον συνάντησε στο γραφείο του), προειδοποιώντας τους: «Αν σε μελλοντική ψηφοφορία σχετική με προαπαιτούμενα, προκειμένου δηλαδή η Ελλάδα να πάρει την αναγκαία δόση του δανείου ώστε να βγούμε επιτέλους από την κρίση, υπάρξει διαφοροποίηση βουλευτή από τη θέση της κυβέρνησης, τότε η ΝΔ θα είναι υποχρεωμένη να διαγράψει τον βουλευτή αυτόν».

«Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ένα πράγμα. Εάν δεν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο ή διάταξη καίριας σημασίας τότε πάμε για εκλογές», έλεγε αργότερα ανώτερη κυβερνητική πηγή θέλοντας να καταδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Διευκρίνιζε ότι οι δύο γαλάζιοι βουλευτές δεν διεγράφησαν για τον απλούστατο λόγο πως ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο που ήταν και αυτό προαπαιτούμενο, τόνιζε όμως ότι «την επόμενη φορά θα ισχύσει ο κανόνας πως όποιος δεν ψηφίσει θα διαγραφεί αυτομάτως και η χώρα θα οδηγηθεί την επομένη ακριβώς σε εκλογές».

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Να σημειωθεί ότι χθες ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος που ανήκει στο Α’ Θερινό Τμήμα αντικαταστάθηκε από άλλον βουλευτή διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την επίμαχη τροπολογία που αφορά στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι πρόκειται για μία συνήθη πρακτική να αντικαθίστανται βουλευτές που δηλώνουν εγκαίρως ότι δεν επιθυμούν να ψηφίσουν μια διάταξη.

Πάντως, το χθεσινό συμβάν επαναφέρει τη συζήτηση που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του ο γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο οποίος ουσιαστικά συνέστησε στους γαλάζιους βουλευτές να μην παίζουν με την αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά, καταψηφίζοντας κρίσιμα νομοσχέδια. Ο κ. Μπαλτάκος με έμφαση είχε πει ότι την επομένη ακριβώς ημέρα που δεν θα περάσει από τη Βουλή ένα προαπαιτούμενο ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, του γενικού γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Βαρτζόπουλου και των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων με αντικείμενο το θέμα της κινητικότητας. Μετά τη σύσκεψη, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι όλα «τα υπουργεία θα συμμετάσχουν στο δεύτερο κύμα της κινητικότητας και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει πίσω τα οριζόντια μέτρα».

Οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν πως οι γενικοί γραμματείς θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να καταγράψουν το προσωπικό και να εντοπίσουν τους υπαλλήλους εκείνους που θα ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας από τον Σεπτέμβριο.