«Οταν ο Μεϊμαράκης είναι στην Ολομέλεια, οι χρυσαυγίτες δεν βγάζουν τσιμουδιά» παρατηρούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, σημειώνοντας με νόημα ότι και από τα ίδια τα μέλη του Προεδρείου της Βουλής μπορεί να μπει «φρένο» στον κατήφορο που συνειδητά προσπαθούν να παρασύρουν τον κοινοβουλευτικό λόγο και ήθος οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ξεχωριστή περίπτωση στον κατάλογο των μελών του Προεδρείου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο στόχαστρο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ίσως και γιατί δεν σταματά να τους υπενθυμίζει το αυτονόητο, το Σύνταγμα και τους θεσμούς! Μοναδική προϋπόθεση πάντως, ώστε να μπει όριο στην «κοινοβουλευτική βαρβαρότητα» της Χρυσής Αυγής, είναι στην επόμενη διάσκεψη των προέδρων, με τη συνδρομή των γραμματέων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των ίδιων των προέδρων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, να ληφθούν δραστικές αποφάσεις.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Πρόεδρος της Βουλής
Το βαρύ πυροβολικό
Αυστηρός και επιβλητικός στην προεδρική του έδρα, δεν έχει γίνει ποτέ μάρτυρας υβριστικών περιστατικών ενώ προεδρεύει. Δύο εβδομάδες πριν, και μετά τη φραστική επίθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εντός της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης εισήλθε στην αίθουσα - λίγα λεπτά αργότερα - προειδοποιώντας πως όποιος βουλευτής προσβάλλει το Κοινοβούλιο και προκαλεί θα... αποβάλλεται από την αίθουσα. Αν και λάτρης της πολιτικής αντιπαράθεσης από τα φοιτητικά του χρόνια στη ΔΑΠ, δεν έχει καταφύγει ποτέ σε προσωπικές επιθέσεις. Αυτός ο λόγος άλλωστε εξηγεί και την ανάγκη του να αποδοκιμάσει έμπρακτα τη χυδαία επίθεση της βουλευτού της Χρυσής Αυγής προς τον Δ' αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Δραγασάκη. Γεγονός πάντως είναι ότι το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε την έμπρακτη στήριξή του στο πρόσωπο του κ. Δραγασάκη, κανένας από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν πήρε τον λόγο να μιλήσει. Αντίθετα, πρώτα τον άκουσαν και μετά - ως συνήθως - αποχώρησαν.
Γιάννης Τραγάκης
Α' αντιπρόεδρος
Ο νευρικός
Εξαντλεί την αυστηρότητά του συνήθως στους απείθαρχους βουλευτές που ξεπερνούν τον χρόνο ομιλίας - όπως προβλέπει ο κανονισμός. «Παρακαλώ! Εγώ είμαι ο πρόεδρος, εμένα θα ακούτε!» είναι μία από τις πιο αγαπημένες του φράσεις. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, αν και προήδρευε την ημέρα που η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή εκτόξευε απειλές για κρεμάλες στους βουλευτές της κυβέρνησης και ο Ιορδάνης Τζαμτζής από τη ΝΔ τής απάντησε χυδαία κατηγορώντας την για... «πράσινο» διορισμό στο Δημόσιο.
Γιώργος Καλαντζής
Β' αντιπρόεδρος
Ο χαλαρός και λάιτ
Ξεχωρίζει για τη χαλαρότητα και την ευγενική διάθεσή του για πειράγματα στους βουλευτές όλων των κομμάτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι περισσότερες επιθέσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έχουν σημειωθεί σε ώρες που εκείνος προεδρεύει. Αρκεί μόνο να αναφέρει κανείς ότι ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής προήδρευε όταν ο χρυσαυγίτης βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης αποκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «κουκουλοφόρους και δολοφόνους» και συνέχισε με το εμφυλιοπολεμικό «στο Βίτσι και στον Γράμμο σας βάζαμε στην άμμο... Ησυχία κομμούνια»... Παρόμοιο σκηνικό επαναλήφθηκε όμως και μία εβδομάδα αργότερα, όταν η κ. Ζαρούλια «απασφάλισε», εκτοξεύοντας χυδαίες εκφράσεις και κατηγορίες για την κόρη του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη. Μολονότι ο προεδρεύων Γιώργος Καλαντζής επιχείρησε να ηρεμήσει τη βουλευτή, δεν την απέβαλε από την αίθουσα. Περιορίστηκε, προς απογοήτευση όλων, στη φράση: «Είναι δυνατόν, να αναφέρεστε με τέτοιο τρόπο για ένα παιδί; Και εσείς μάνα είστε!».
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Γ' αντιπρόεδρος
Ο αυστηρός
Ως πρώην εισαγγελέας δεν σταματά να κάνει παρατηρήσεις, ούτε να τσακώνεται ακόμη και με αρχηγούς κομμάτων, όταν κρίνει πως δεν υπακούουν τον Κανονισμό της Βουλής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επεισόδιο με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον Ιανουάριο από το βήμα της Βουλής φώναζε για «κυβέρνηση Τσολάκογλου».
Τότε ο κ. Μαρκογιαννάκης ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η αναφορά στην κυβέρνηση Τσολάκογλου, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη φράση «είναι δεινή ύβρις και για την κυβέρνηση και τους βουλευτές που τη στηρίζουν». Αγνόησε μάλιστα επιδεικτικά τις απειλές του κ. Καμμένου ότι πρέπει να αποδοθεί μομφή προς το Προεδρείο.
Γιάννης Δραγασάκης
Δ' αντιπρόεδρος
Η φωνή της συνείδησης
Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής όχι γιατί - όπως είπε - «όσα βρώμικα ακούστηκαν (διά στόματος Ελένης Ζαρούλια) αφορούν ή φοβίζουν τον ίδιο ή την οικογένειά του» αλλά γιατί εδώ και έναν χρόνο που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιχειρούν με κάθε τρόπο να ευτελίσουν το Κοινοβούλιο, εκείνος βγαίνει μπροστά.
Οπως πριν από λίγους μήνες, όταν για πρώτη φορά εντός της Ολομέλειας ακούστηκε η ανατριχιαστική φράση «Χάιλ Χίτλερ», εκείνος που προήδρευε κάλεσε τον φρούραρχο της Βουλής προκειμένου να κάνει χρήση για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά τού μέτρου της αποβολής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Είχε προηγηθεί και άλλη παρατήρηση του κ. Δραγασάκη προς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ότι «εδώ δεν είστε σε καμιά συμμορία ή παρέα που μπορείτε να κάνετε και να λέτε ό,τι θέλετε».
Γιάννης Δριβελέγκας
Ε' αντιπρόεδρος
Ο διακριτικός
Με τον διορισμό του Λεωνίδα Γρηγοράκου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, τη θέση του ανέλαβε - έπειτα από πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και ψηφοφορία στην Ολομέλεια - ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας. Μετρά λιγότερο από έναν μήνα ζωής στην προεδρική έδρα, όπου η παρουσία του είναι διακριτική.
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ' αντιπρόεδρος
Πάντα «come il faut»
Τη χαρακτηρίζουν «ως τον μοναδικό άνθρωπο που κατάφερε να σταματήσει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου», όταν πρόσφατα της έκλεισε το μικρόφωνο καθώς είχε λήξει ο χρόνος ομιλίας της βουλευτού και εκείνη συνέχιζε να αγορεύει. Πρώην βουλευτής της ΝΔ, σήμερα ανήκει στους ΑΝΕΛ, προσπαθεί να μην κάνει διακρίσεις. Ακόμη και όταν οι βουλευτές του κόμματός της ή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιμένουν να πάρουν τον λόγο - ενώ δεν προβλέπεται εκείνη τη στιγμή από τον κανονισμό - εκείνη ευγενικά... αρνείται!
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από