Κατασβέστηκε η φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης στη Φλώρινα.

Στην περιοχή παραμένει ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με ομάδα πυροσβεστών για λόγους επιφυλακής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε σημείο του ταινιόδρομου που μετέφερε τον λιγνίτη και μεταδόθηκε ταχύτατα σε όλο το μήκος του, ενώ επεκτάθηκε και στο εσωτερικό του εργοστασίου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν μεγάλη και άμεση, ωστόσο το περιστατικό χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της περιοχής.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται και επί τόπου έχουν καταφθάσει ήδη μηχανικοί και αναμένονται κι άλλοι εμπειρογνώμονες που θα εξετάσουν την κατάσταση. Οι ζημιές είναι μεγάλες, καθώς έχουν καταστραφεί όλοι οι ταινιόδρομοι που μεταφέρουν το κάρβουνο στους θαλάμους όπου καίγεται. Ωστόσο, εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος της ζημιάς δεν μπορούν να γίνουν προς το παρόν.

«Το θετικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτρης Ηλιάδης που μετέβη στον ΑΗΣ. Ωστόσο σχολιάζει ότι η ζημιά είναι μεγάλη και είναι προς το παρόν άγνωστο πότε θα λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο.

Παράλληλα αναφέρει ότι η μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης είναι μια υπερσύγχρονη και περιβαλλοντικά άρτια εγκατάσταση που συγκρατεί κάθε ρύπο, εμποδίζοντας τα αιωρούμενα σωματίδια να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα, ως εκ τούτου η μη λειτουργία της συνεπάγεται την επιβάρυνση της λειτουργίας άλλων, ήδη βεβαρημένων και παλαιών μονάδων της περιοχής.

Παραθέτει, μάλιστα, και την άποψη των συνδικαλιστικών οργάνων της Φλώρινας σύμφωνα με την οποία τέτοια ατυχήματα δεν θα συνέβαιναν αν απασχολούνταν σε αυτές τις μονάδες μόνιμοι, εκπαιδευμένοι και κατάλληλα καταρτισμένοι εργαζόμενοι και όχι εποχιακοί υπάλληλοι.

Τα άλλα μέτωπα

Στο μεταξύ, σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στη Χίο που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με πεύκα, στην περιοχή Πιτυός, στον Άγιο Ισίδωρο.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη σε χαράδρα στην περιοχή Κυπρί της Άνδρου.

Σε εξέλιξη είναι εξάλλου δασική πυρκαγιά στην περιοχή Άγιος Ανδρέας στο Λυγουριό Αργολίδας.

Η φωτιά εξελίσσεται σε χαράδρα, ενώ στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι.

Επί τόπου έχουν σπεύσει 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 9 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 Καναντέρ και ένα Pezetel.