Πάνω από 90 ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ μεγάλα ποσά δαπανώνται για την ενοικίαση κτιρίων. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, παρατηρείται το παράδοξο οι ασφαλιστικοί φορείς να ενοικιάζουν ακριβά τα κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες τους, αλλά να κάνουν «εκπτώσεις» στα χρήματα που ζητούν από τους δικούς τους ενοικιαστές.

Εκτιμάται πως περίπου 10 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Η προίκα τους φτάνει σε 1,4 δισ. ευρώ (αντικειμενική αξία) και περιλαμβάνει από αγροτεμάχια, έως και πάρκινγκ, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, νοσοκομεία, διατηρητέα κτίρια και κινηματογράφους. Πλέον επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τόσο με τη συστέγαση των Ταμείων σε ιδιόκτητα γραφεία όσο και με επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων.

Τα επίσημα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των Ταμείων παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Οπως τόνισε, το 63% του συνόλου της αντικειμενικής αξίας ανήκει σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν τα Ταμεία προκύπτει:

– Προς αξιοποίηση είναι 92 ακίνητα (68 του ΙΚΑ), συνολικής αντικειμενικής αξίας 155.308.691 ευρώ.

– Για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των Ταμείων χρησιμοποιούνται 342 ακίνητα, αντικειμενικής αξίας 824 εκατ. ευρώ.

– Στην ενοικίαση 413 ακινήτων για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους έχουν στραφεί τα Ταμεία, καταβάλλοντας 1,2 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Το ΙΚΑ μισθώνει το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων (περίπου 230), με μέσο κόστος 5,45 ευρώ ανά τ.μ.

– Περίπου 70 ακίνητα εκμισθώνονται σε τρίτους. Το ετήσιο εισπραττόμενο ενοίκιο για το σύνολο των μισθωμένων ακινήτων υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ (3,36% της αντικειμενικής αξίας).

Οπως διαπιστώνεται, στα ακίνητα που μισθώνονται από τα Ταμεία παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή ανά τ.μ. Στο ΕΤΑΑ, π.χ., φτάνει τα 8,74 ευρώ για τα μισθωμένα ακίνητα, πέφτει ωστόσο στα 4,58 ευρώ σε αυτά που εκμισθώνονται. Στον αντίποδα, στο ΤΑΠΙΤ η τιμή είναι 3,98 ευρώ ανά τ.μ. για τα μισθωμένα, ενώ πάει στα 11,86 ευρώ για τα εκμισθωμένα ακίνητα.