Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι μεταξύ του υπ. Ανάπτυξης και των φορέων της εστίασης η συμφωνία για την απονομή του ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις του κλάδου (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, κλπ), που από την προσεχή Πέμπτη 1η Αυγούστου θα δεχθούν να μετακυλίσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές.

Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, και οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Η συμφωνία, που είναι εθελοντική, προβλέπει ότι οι παραπάνω φορείς θα απονείμουν ένα ειδικό σήμα σε όσες επιχειρήσεις εστίασης- μέλη τους, δεχθούν να μετακυλίσουν στις τιμές τους τη μείωση του ΦΠΑ από ένα συγκεκριμένο όριο και πάνω. Το σήμα θα έχει το ίδιο χρώμα για όλους : Τόσο για τους επιχειρηματίες εκείνους που θα περάσουν στις τιμές το μειωμένο ΦΠΑ κατά 100%, όσο και για εκείνους που θα τον μετακυλήσουν από το όριο και πάνω, το οποίο θα προβλέπεται στη συμφωνία.

Το σήμα θα ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι τιμές μειώθηκαν, γι’ αυτό και οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν από εδώ και στο εξής διπλούς τιμοκαταλόγους, έναν με τον σημερινό ΦΠΑ 23% και έναν καινούργιο με το μειωμένο ΦΠΑ 13%, προκειμένου οι πελάτες τους να κάνουν την απαραίτητη σύγκριση.

Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στο σύστημα θα κληθούν να προσκομίσουν στους φορείς όπου ανήκουν στοιχεία από την ταμειακή τους μηχανή, που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με τον σημερινό υψηλό ΦΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία βασίζεται στο ίδιο μοντέλο που εφαρμόστηκε το 2009 στη Γαλλία.