Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Probank ύψους 222 εκατ. ευρώ και ειδικά η προσπάθεια που έγινε για την προσέλκυση ξένου στρατηγικού επενδυτή δεν τελεσφόρησαν και έτσι η τράπεζα διαχωρίστηκε χθες σε «καλή» και «κακή».
Τα υγιή στοιχεία ενεργητικού τής Probank με απόφαση που έλαβε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος μεταβιβάζονται στην Εθνική Τράπεζα. Διευκρινίζεται πως οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Probank που είναι πλήρως διασφαλισμένες αλλά και τα δάνεια - εκτός αυτών που είναι σε οριστική καθυστέρηση - περνούν πλέον στην Εθνική Τράπεζα.
Ειδικότερα, χθες εξέπνευσε η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει στη διοίκηση της Probank η Τράπεζα της Ελλάδος για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Αν και η διοίκηση της Probank διαπραγματευόταν με τον βρετανικό όμιλο Ellington Management Group, οι αξιώσεις των Βρετανών για συγκεκριμένες εγγυήσεις φέρεται να διεμβόλισαν το εγχείρημα, καθώς δεν έγιναν δεκτές από το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ετσι, η Probank - η οποία από τα μέσα Απριλίου είχε ήδη συγκεντρώσει 60 εκατ. ευρώ από ιδιώτες - ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια (222 εκατ. ευρώ) για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διερεύνησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης που προβλέπει ο νόμος, το ενδιαφέρον πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Probank.
ΕΓΚΡΙΣΗ. Πληροφορίες αναφέρουν πως προτάσεις υπήρξαν από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. Αξιολογώντας τις συγκεκριμένες προτάσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε τη μεταβίβαση των υγιών στοιχείων ενεργητικού της Probank στην Εθνική Τράπεζα. Αυτή η απόφαση έλαβε την έγκριση και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα προς μεταβίβαση στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν το σύνολο των καταθέσεων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ τα προς μεταβίβαση στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν δάνεια περίπου 2,5 δισ. ευρώ, με εξαίρεση όσα δάνεια βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση. Το ποσό της διαφοράς της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων παθητικού και ενεργητικού (χρηματοδοτικό κενό) καλύφθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η άδεια της Probank ανακλήθηκε και η  τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από