Σοκαριστικό είναι το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας των ισπανικών σιδηροδρόμων, που δείχνει τη μοιραία αμαξοστοιχία να εκτροχιάζεται λίγο έξω από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη βορειοδυτική Ισπανία και να συγκρούεται με απίστευτη σφοδρότητα στον τοίχο.

Το βίντεο ανέβηκε στον ιστότοπο της ισπανικής εφημερίδας El Pais την Πέμπτη το μεσημέρι. Στο δυστύχημα, που όπως όλα δείχνουν οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει η μοιραία αμαξοστοιχία, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 80 άνθρωποι ενώ άλλοι 31 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Συνολικά τραυματίστηκαν περισσότερα από 130 άτομα.

Ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας η οποία εκτροχιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, τέθηκε επίσημα υπό έρευνα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της επαρχίας Γαλικίας.

Σύμφωνα με την El Pais ένας μηχανοδηγός παραδέχθηκε ότι η αμαξοστοιχία κινούταν με υπερδιπλάσια ταχύτητα από το επιτρεπόμενο όριο. «Τρέχαμε με 190 χλμ/ω.» ακούγεται να λέει ο μηχανοδηγός σε επικοινωνία του προς τον σταθμάρχη, αμέσως μετά το δυστύχημα. Το όριο για το συγκεκριμένο σημείο ήταν τα 80 χλμ./ω. «Ανθρωποι είμαστε, άνθρωποι είμαστε» επαναλάμβανε ο μηχανοδηγός αποδεχόμενος – κατά την εφημερίδα – το λάθος του.

Από την εταιρεία των σιδηροδρόμων έγινε γνωστό ότι στο μοιραίο τρένο υπήρχαν δύο μηχανοδηγοί και ότι ο ένας εξ αυτών νοσηλεύεται.

Η εκπρόσωπος του δικαστηρίου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν ο μηχανοδηγός είναι το μόνο πρόσωπο το οποίο αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στο πλαίσιο της έρευνας για την καταστροφή, μετά την οποία ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων ολοκλήρωσαν τις έρευνες για θύματα στα συντρίμμια της επιβατικής αυτής αμαξοστοιχίας.

Υπό κράτηση ο μηχανοδηγός

Εν τω μεταξύ, ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας τέθηκε υπό κράτηση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της Γαλικίας.

«Ο δικαστής διέταξε την Αστυνομία να ανακρίνει τον οδηγό» ο οποίος θεωρείται ύποπτος για ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη.

Ο 52χρονος Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν, που νοσηλεύεται φρουρούμενος, παραδέχτηκε ότι έτρεχε με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων σε μια στροφή όπου το όριο ταχύτητας είναι τα 80 χιλιόμετρα.

Το τρένο που μετέφερε 218 επιβάτες και εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Μαδρίτη στο Φερόλ εκτροχιάστηκε σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων έξω από την πρωτεύουσα της Γαλικίας.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και πολλοί Βρετανοί και αμερικανοί πολίτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θλίψη του για το πολύνεκρο δυστύχημα και προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στην Ισπανία.

«Η Μισέλ και εγώ είμαστε σοκαρισμένοι από τον τραγικό εκτροχιασμό του τρένου» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «έτοιμος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια».

Ο αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην ισπανική κυβέρνηση και τους διασώστες που ανέλαβαν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους και να τους φροντίσουν.