Την τελευταία τριετία δεν πέρασε και λίγα. Πρώτα η περιπέτεια και η μάχη του άνδρα της, του Μάικλ Ντάγκλας, με τον καρκίνο στον λάρυγγα. Υστερα τα προβλήματα διπολικής διαταραχής που είχε η ίδια και τα αντιμετώπισε όταν τον περασμένο Απρίλιο, με προσωπική της πρωτοβουλία, εισήχθη σε κέντρο θεραπείας μανιοκαταθλιπτικών διαταραχών.

Στο μεταξύ είχε αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και είχε επιλέξει μικρούς ρόλους, που όμως έκλεβαν την παράσταση, όπως εκείνον που ως ψυχολόγος στο ιατρικό θρίλερ «Παρενέργειες» είχε λεσβιακή σκηνή ή τον άλλον στο μιούζικαλ «Ροκ για πάντα».

Στη φετινή τελετή απονομής των Οσκαρ, με την ερμηνεία της στο «All That Jazz» έκανε τους προσκεκλημένους να τη χειροκροτούν όρθιοι και να την απολαμβάνουν περισσότεροι από 40 εκατ. τηλεθεατές ανά τον κόσμο.

Κι όμως, ώς τη στιγμή που βγήκε στη σκηνή, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς δήλωσε πως «ήμουν τρομοκρατημένη» με τη χαρακτηριστική ουαλική προφορά της. «Πάντα μου συμβαίνει αυτό την πρώτη φορά. Για παράδειγμα, είμαι τρομοκρατημένη την πρώτη μέρα γυρισμάτων σε κάθε ταινία. Εχω έναν εκνευρισμό όταν περπατώ στο κόκκινο χαλί. Α, το χειρότερό μου είναι όταν πρέπει να βγάλω λόγο. Πετρώνω από τον φόβο μου».

Εχει όμως βρει γιατροσόφι. «Η λύση είναι να βασανίζω τον άνδρα μου», λέει καγχάζοντας. «Τον βασανίζω και μαζί όλους όσοι είναι γύρω μου με τα νεύρα μου και το άγχος μου. Σ’ εκείνους ξεσπάω. Κι όταν ανεβαίνω πια στη σκηνή, ο φόβος έχει φύγει. Είναι όμως εξουθενωτικό. Μετά νιώθω εξαντλημένη».

Η γεννημένη στο Σουόνσι της Ουαλίας τον Σεπτέμβριο του 1969 ηθοποιός πλέον εργάζεται στη βιομηχανία του θεάματος επιλεκτικά. Για εκείνη προέχουν τα παιδιά της. «Η κόρη μου (σ.σ. Κάρις) είναι 10 ετών και ο γιος μου (Ντίλαν) είναι 12, όλα αυτά τα χρόνια κι εκείνα που έρχονται είναι πολύτιμα για μένα. Δεν ξανάρχονται. Επομένως, αν πρόκειται να αφήσω την οικογένειά μου για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει ο ρόλος να αξίζει και να βρεθώ πλάι σε σπουδαίους ανθρώπους. Ετσι θα είναι και διασκεδαστικό. Αλλιώς, για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ να μείνω σπίτι».

Με τον Μάικλ Ντάγκλας, με τον οποίο έχουν 25 χρόνια διαφορά, μετρούν 13 χρόνια γάμου. Οταν παντρεύτηκαν, εκείνη ήταν 30, εκείνος 55 και αρκετοί ήταν όσοι αμφέβαλλαν ότι θα πετύχαινε ο γάμος. Διαψεύστηκαν.

Ο γάμος τους βασίζεται «στον σεβασμό, στον προσωπικό χώρο και το χιούμορ. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο ο ένας στον άλλο, αλλά φροντίζουμε να έχει και χρόνο ο καθένας για τον εαυτό του».