Ψηφίστηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής με διαδικασίες κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές διαδικασίες, στο οποίο περιλαμβάνονταν τα τελευταία προαπαιτούμενα μέτρα για την έγκριση της δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στην επίμαχη τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς τεχνικής εκπαίδευση με μεταπτυχιακό διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη «γραμμή» δύο βουλευτές της ΝΔ, οι Δ. Κυριαζίδης και Ν. Κακλαμάνης.

Την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων από την Ελλάδα θα επικυρώσει την Παρασκευή, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Euroworking Group, και αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε διαμαρτυρόμενη κυρίως για τις διαδικασίες επεξεργασίας του, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν.

Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία για τα 6 επίμαχα άρθρα του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 93 βουλευτές και τα αποτελέσματα ήταν:

– άρθρο 5 (ατομική ειδοποίηση με συστημένη επιστολή και e-mail): 52 ναι, 41 όχι

– άρθρο 40 (διεκπεραίωση των διαδικασιών είσπραξης φόρων από τις τράπεζες): 57 ναι, 36 όχι

– άρθρο 46 (συντηρητική κατάσχεση περιουσίας χωρίς δικαστική απόφαση): 52 ναι, 41 όχι

– άρθρο 47 (αναγκαστική εκτέλεση οριστικής δικαστικής απόφασης, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλών εντός μηνός από την ατομική ειδοποίηση): 57 ναι, 36 όχι

– άρθρο 55 (μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν, πρόστιμα φορολογικά εγκλήματα): 57 ναι, 36 όχι

– άρθρο 66 (μεταβατικές διατάξεις τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμησε ως ‘φωτογραφικές’): 57 ναι, 36 όχι

Όπως προκύπτει, τα άρθρα 5 και 40 υπερψηφίστηκαν μόνον από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ψήφοι 52 έναντι 41), ενώ τα υπόλοιπα ψηφίστηκαν και από τη ΔΗΜΑΡ (ψήφοι 57 έναντι 36).

Δύο διαφοροποιήσεις στη ΝΔ

Σημειώνεται πως κατά την τακτική υπερψήφιση των υπολοίπων άρθρων και τροπολογιών του νομοσχεδίου, οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης και Ν. Κακλαμάνης, δήλωσαν «παρών» στην τροπολογία για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο -τροπολογία που εισήγαγε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, κατόπιν απαίτησης της τρόικας, όπως είπε ο ίδιος.