Αλλαγή στον εκλογικό νόμο και στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητεί το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα μπορούσε να συμπεριλάβει ως συνταγματικό κανόνα και την υποβολή ισοσκελισμένων μη ελλειμματικών προϋπολογισμών. Με αφορμή την 39η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέπτυξε χθες σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επισημαίνοντας ωστόσο τον κίνδυνο να συνδεθεί το άνοιγμα μιας αναθεωρητικής διαδικασίας με τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις διαπραγματεύσεις στις οποίες είναι αναγκασμένη να μετέχει η χώρα ως κράτος που ζητά βοήθεια. Ως εκ τούτου, όπως είπε, η διασφάλιση απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο είναι η αναγκαστική αναθεωρητική συναίνεση (των κομμάτων του συνταγματικού τόξου) που προβλέπεται από το Σύνταγμα και ζητεί δύο αλλεπάλληλες Βουλές και αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 επί 300 βουλευτών. Οπως όμως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η αυξημένη πλειοψηφία ως εγγύηση θα πρέπει να διατηρηθεί για τη δεύτερη Βουλή, που είναι πραγματικά η αναθεωρητική.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, το πρώτο θέμα που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης σε ό,τι αφορά τους θεσμούς είναι το ζήτημα του εκλογικού συστήματος ώστε η χώρα, όπως είπε, «να ξεφύγει από τη σφιχτή και επικίνδυνη αγκαλιά μιας τεχνητής πόλωσης που αναπαράγεται δημοσκοπικά, που εκβιάζει συμπεριφορές και δεν οδηγεί σε προοπτική τον τόπο». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ανάλογη εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πει ότι το εκλογικό σύστημα μπορεί να είναι αναλογικότερο, ενώ κύκλοι του κόμματος επιβεβαίωναν ότι το bonus των 50 εδρών δεν θα πρέπει να πηγαίνει μόνο στο πρώτο κόμμα, αλλά να μοιράζεται μεταξύ των κομμάτων που θα συγκροτούν έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετα-αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της άμεσης συμμετοχής των πολιτών, λέγοντας ότι «η προτίμησή μου στρέφεται καθαρά υπέρ της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και όχι υπέρ του δημοψηφίσματος τόσο». Για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία είπε ότι επιτρέπει και τον ουσιαστικό θεσμικό διάλογο του Κοινοβουλίου με τις κοινωνικές ομάδες και την κοινωνία των πολιτών, «άρα χρειάζεται μεγάλη ενθάρρυνση του θεσμού αυτού».

Σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του από την απειλή διάλυσης της Βουλής. «Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και δεν έχουμε ταμπού απέναντι σε κανέναν», είπε χαρακτηριστικά. Ο ένας είναι η άμεση εκλογή, ο δεύτερος το διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή η εκλογή από την απλή πλειοψηφία. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενισχυθεί με κάποιες αρμοδιότητες εντελώς διαφορετικές από εκείνες που καταργήθηκαν το 1986 και σχετίζονται με τη δικαστική εξουσία, τις ανεξάρτητες Αρχές και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τη διάλυση της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αν η δεδηλωμένη (πλειοψηφία Βουλής) επιθυμεί τη διάλυση θα πρέπει να έχει το δικαίωμα αυτό, «αλλιώς δημιουργούνται θεσμικές παρενέργειες».