Την πόρτα του θεάτρου Νέα Σκηνή - Θέατρο της Οδού Κυκλάδων άνοιξε ο Χάρης Φραγκούλης στις 21.00 ακριβώς φορώντας το κοστούμι του Λαμ, του ρόλου του δηλαδή. Το κοινό που είχε μαζευτεί απέξω έμπαινε κατανυκτικά στον χώρο όπου πριν από λίγους μήνες είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Λευτέρη Βογιατζή. Στην είσοδο η Ειρήνη Λεβίδη, σύντροφος του σκηνοθέτη που έφυγε από τη ζωή, έπιανε κουβέντα με τους θεατές, ενώ στον τοίχο προβαλλόταν παλαιότερη συνέντευξή του.
Το σκηνικό ίδιο από την ημέρα που επρόκειτο να γίνει η πρεμιέρα του έργου «Το θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ (στις 8/4), μια πρεμιέρα που τελικά δόθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ενα γραφείο βγαίνει με ειδικό μηχανισμό από το κάτω μέρος της σκηνής, στο οποίο είναι κρυμμένος ο Γιώργος Γάλλος ως Ρουτ, ρόλο που είχε ερμηνεύσει ο Βογιατζής το 2011 και θα επαναλάμβανε φέτος.
Ο Ρουτ, διευθυντής ενός κρατικού «ησυχαστηρίου», ενημερώνεται από τον Γκιμπς (Δημήτρη Ημελλο) σχετικά με έναν θάνατο και μια γέννηση που έλαβαν χώρα πρόσφατα εκεί. Μια σειρά από ερωτήσεις για την περιγραφή δύο (αθέατων για το κοινό) ασθενών - καθώς τα ονόματά τους έχουν αντικατασταθεί από αριθμούς - κάνουν το κοινό να γελάσει δυνατά, ένα κοινό που συμμετείχε συνεχώς γελώντας και σχολιάζοντας τις πολύ καλές ερμηνείες όλων των ηθοποιών ανεξαιρέτως.
Με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο, πάνω στη σκηνή εξελίσσονται δύο δράσεις ταυτόχρονα. Στην αριστερή πλευρά, δύο ηθοποιοί στέκονται ακίνητοι στο υποφωτισμένο σκηνικό, από την άλλη πλευρά εμφανίζονται ο Χάρης Φραγκούλης με τη Μαρία Σκουλά. Ο Φραγκούλης προθυμοποιείται να γίνει «πειραματόζωο». Ημελλος και Σκουλά τον βάζουν να καθήσει σε μια καρέκλα, του φοράνε καλώδια και ακουστικά και αρχίζουν να του κάνουν διάφορες ερωτήσεις. Η καρέκλα ανεβαίνει ψηλά και ο Φραγκούλης κάθεται εκεί μέχρι το τέλος της παράστασης, ακόμη και στο διάλειμμα, το οποίο ανακοινώνει ο Αργύρης Πανταζάρας. «Διάλειμμα οκτώ λεπτών», λέει και ανάβει τσιγάρο. Καθ' όλη τη διάρκεια του διαλείμματος ο Γάλλος και ο Πανταζάρας κινούνται στη σκηνή. «Σε πέντε λεπτά θα πρέπει όλοι να έχουν περάσει στον εσωτερικό χώρο», ακούγεται μια φωνή από τα μεγάφωνα που παραπέμπει σε φωνή από στρατόπεδο συγκέντρωσης ή φυλακή.
Μπαίνουμε και πάλι στο «Θερμοκήπιο», το μικρό θέατρο προκαλεί σχεδόν κλειστοφοβικές τάσεις, μέχρι που μεταξύ αστείων διαλόγων, με απειλές για δολοφονίες, βιασμούς, μαχαίρια, πούρα και τσουρέκια, το κοινό χειροκροτεί ξανά και ξανά τους επτά ηθοποιούς. Και αυτό το χειροκρότημα φάνηκε να ήχησε για τον μεγάλο απόντα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από