Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα μιλήσει στη Βουλή την 1η Αυγούστου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο πλήττει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP), ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Κογκρέσου.

«Η ημερομηνία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η 1η Αυγούστου, και θα αρχίσουμε στις 09:00 το πρωί» (10:00, ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Χεσούς Ποσάδα, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση «θα διαρκέσει αρκετές ώρες» και θα αρχίσει με ομιλία του Ραχόι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούν να υποβάλουν κατά σειρά ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, πρόσθεσε.
Η έκτακτη αυτή συζήτηση θα γίνει στην Γερουσία, στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου λειτουργούν τα θερινά τμήματα της ισπανικής βουλής.

Η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Ραχόι να δώσει εξηγήσεις από τον Ιανουάριο φέτος, όταν το όνομά του εμφανίστηκε σε κατάλογο ηγετικών στελεχών του PP –του οποίου ο ίδιος είναι πρόεδρος από το 2004 – τα οποία φέρονται να λάμβαναν αδήλωτα ποσά που έδιναν ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα οποία διοχέτευε ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας.

Η αντιπολίτευση απειλούσε να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του Ραχόι εάν αυτός συνέχιζε να σιωπά για την υπόθεση. Η πρόταση μορφής, πάντως, δεν είχε πολλές πιθανότητες να εγκριθεί, με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία του PP. Ωστόσο μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την εικόνα του Ισπανού πρωθυπουργού.

Τον Φεβρουάριο ο Ραχόι είχε διαψεύσει ότι λάμβανε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» του Λαϊκού Κόμματος, στα οποία φέρονται να έδιναν χρήματα επιχειρηματίες, ιδίως από τον τομέα των κατασκευών. Την Δευτέρα ο Ραχόι διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, περιλαμβανομένης όλης της ισπανικής Αριστεράς.
Όμως, αντιμέτωπος με ένα κλίμα γενικευμένης δυσπιστίας, δυσαρέσκειας ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους της κοινής γνώμης και μετά τις πολιτικές πιέσεις, ο Ραχόι τελικά ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να δώσει εξηγήσεις στη βουλή για να «ξεκαθαρίσει τις αμφιβολίες».

«Θέλω να δώσω εξηγήσεις στο κοινοβούλιο, να αφηγηθώ το τι συνέβη και να παρουσιάσω τη δική μου άποψη, αυτό που νομίζω ότι χρειάζονται οι πολίτες», είπε ο Πρωθυπουργός.

Πέραν της «υπόθεσης Μπάρθενας» ο Ραχόι σχεδιάζει να μιλήσει επίσης και για την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας, καθώς δημοσιεύονται στοιχεία που μοιάζουν λιγότερα απαισιόδοξα από αυτά των προηγούμενων μηνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από