Τροπολογία για την αποδέσμευση της χωροθέτησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών από τα ήδη υφιστάμενα κοιμητήρια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση.

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το 2006 μέχρι σήμερα και ενώ έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία που παρέχε στους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής της καύσης της σορού τους αντί της ταφής (άρθρο 35 του Ν. 3448/2006, Π.Δ. 31/2009, ΚΥΑ 20232/2010), δεν έχει πραγματοποιηθεί η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί αφορούν αφενός ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα, όπως είναι η ανεπάρκεια ικανού χώρου εντός των υφιστάμενων νεκροταφείων για την εγκατάσταση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), αφετέρου ζητήματα νομικού χαρακτήρα, όπως είναι το συγκεχυμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς των υφιστάμενων νεκροταφείων όπου υπάρχει τυπικό κώλυμα για την ίδρυση και εγκατάσταση αποτεφρωτηρίου.

Με την υιοθέτηση της τροπολογίας θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών εφόσον θα χωροθετούνται σε περιοχές εντός σχεδίου, όπου θα επιτρέπονται χαμηλής, μεσαίας και υψηλής όχλησης εγκαταστάσεις μετά από υπόδειξη του κατάλληλου χώρου από τον οικείο κάθε φορά δήμο που αποφασίζει να προχωρήσει στην υλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από