Εκρηκτική χαρακτήρισε την κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις που έκανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφορικά με την αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των επικίνδυνων δραπετών.

Μιλώντας σε σκληρή γλώσσα για την κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα ο υπουργός αναφέρθηκε σε «διαχρονικές ευθύνες». Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμπεριέλαβε και τον εαυτό του για τη σύντομη περίοδο των επτάμισι μηνών το 2009 που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Δένδιας έκανε αυτήν τη διαπίστωση στη διάρκεια της συνέντευξης αναφερόμενος «στα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτήν την τεράστια επιχείρηση». Τα οποία «δεν είναι άλλα από την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, είναι όμως μία κατάσταση, ξαναλέω, εκρηκτική, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί».

Χαρακτήρισε «ευτυχή συγκυρία» το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου «είναι ένας άνθρωπος με μακρά θητεία στον χώρο της Δικαιοσύνης και με απόλυτη γνώση των τεράστιων προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπίσει τα τεράστια αυτά προβλήματα τα οποία «κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν συνολικά, μαζί και με άλλους παράγοντες, την έννομη τάξη στην χώρα μας».

Στην αρχή των δηλώσεών του ο υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του« εκ μέρους πρώτα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» στο προσωπικό και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για τον τρόπο διεξαγωγής της επιχείρησης μέσα σε εξαιρετικά δυσχερείς και αντίξοες συνθήκες.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Ευχαρίστησε επίσης και το Λιμενικό Σώμα και τον υπουργό κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη μικρή ομάδα του εξειδικευμένου προσωπικού που συνέδραμε στις επιχειρήσεις τις τελευταίες τριάντα ημέρες καθώς και τις Ενοπλες Δυνάμεις για τις θερμικές κάμερες που χορηγήθηκαν. Καταλήγοντας επανέλαβε ότι « η χώρα δεν μπορεί και δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι. Η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται με θυσίες, παρά τις τεράστιες μάλιστα οικονομικές περικοπές, έχει μία στόχευση, την προστασία της ζωής και της δυνατότητας ανάπτυξης της προσωπικότητας των ελλήνων πολιτών».