Αλλαγή ατζέντας για να δείξει ότι η πολιτική της δεν περιορίζεται γύρω από τον άξονα «μέτρα και λιτότητα» επιδιώκει η κυβέρνηση. Σε αυτό τη βοηθά και η κινητικότητα που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες με αφίξεις ξένων αξιωματούχων, η οποία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον Ευρώπης και ΗΠΑ για τις οικονομικές εξελίξεις και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Μάλιστα η επικείμενη έλευση στην Αθήνα και του ιταλού Πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με αντικείμενο τα ενεργειακά και τη συνεργασία των δύο χωρών και σε θέματα αγωγών δείχνει πως τουλάχιστον σε διμερές επίπεδο η συζήτηση έχει μετατοπιστεί σε ζητήματα που σχετίζονται με τις δυνατότητες να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική. Η έλευση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως μήνυμα στήριξης, μια «καλή πρόβα» για τη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. Το γεγονός και μόνο ότι ο Τζακ Λιου είχε στο επιτελείο του και τον υπεύθυνο Γενικών Επενδύσεων καταδεικνύει πως υπάρχει ενδιαφέρον πρωτίστως για συνεργασία σε θέματα που αφορούν το ελεύθερο εμπόριο.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Επίσης, το Μαξίμου αξιολογεί ως σημαντικό το γεγονός πως είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Λιου σε ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γερμανία, ενώ εκτιμά πως αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Ελλάδας γεωστρατηγικά και λόγω των εξελίξεων με τον αγωγό TAP και λόγω της αστάθειας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στην Τουρκία.

Κύκλοι της κυβέρνησης έλεγαν χθες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ πως ο χαρακτήρας της επίσκεψής του ήταν καθαρά αναπτυξιακός, κάτι που φάνηκε σε πολύ μικρότερο βαθμό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το καλό κλίμα φάνηκε από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Τζακ Λιου κάτω από την Ακρόπολη.

«Η επικείμενη επίσκεψή μου στον Πρόεδρο Ομπάμα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με τους αμερικανούς συμμάχους μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις προφανείς προκλήσεις της εποχής μας: την ανάπτυξη και την περιφερειακή σταθερότητα.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. Από την πλευρά του, ο αμερικανός αξιωματούχος εμφανίστηκε να αναγνωρίζει τις θυσίες της κοινωνίας αλλά και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση: «Η Ελλάδα έκανε μία από τις σκληρότερες πορείες προς την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις εδώ και γνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων». Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε με νόημα: «Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις κοινές θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν. Και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που βλέπω ότι η κυβέρνησή σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις, που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων».