Ο κόσμος της μόδας έχασε τον άνθρωπο που άλλαξε τις πασαρέλες: Ο Τζον Καζαμπλάνκας, ο Ισπανός που έγινε Αμερικανός και ίδρυσε το φημισμένο πρακτορείο μοντέλων Elite και ουσιαστικά δημιούργησε τα τοπ μόντελ, πέθανε σε ηλικία 70 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο.

«Το όνομά του στοίχειωνε γενιές και γενιές όμορφων κοριτσιών που ονειρεύονταν να πέσει πάνω τους το μάτι εκείνου που υπήρξε ένας από τους πάπες της μόδας» έγραψε η Liberation τη Δευτέρα στον επικήδειο του ανθρώπου που το 1972 άλλαξε το στιλ των μανεκέν μόδας και εν πολλοίς δημιούργησε νέα πρότυπα ομορφιάς.

Μέσα από την Elite του Καζαμπλάνκας αναδείχθηκαν «ιέρειες» της μόδας και ο όρος των τοπ μόντελ: Σίντι Κρόφορντ, Ιμαν, Λίντα Εβανγκελίστα, Κλόντια Σίφερ, Ναόμι Κάμπελ, Ζιζέλ Μπύντχεν και τόσες άλλες.

Ο Τζον Καζαμπλάνκας με την Κλόντια Σίφερ το 1996.

Οπως σημείωσαν οι New York Times, πριν από την έλευση του Elite που βρέθηκε στο απόγειο της δόξας του στη δεκαετία του 1990, τα πρακτορεία μοντέλων – με κυριότερο το Ford που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – έλεγχαν τη ζωή των μανεκέν με ασυνήθιστο πουριτανισμό: το Ford είχε καθιερώσει ακόμη και ανώτατη αμοιβή ενώ δεν επέτρεπε κοσμική ζωή και ξενύχτια.

Ο Τζον Καζαμπλάνκας έκανε ακριβώς το αντίθετο: τα μοντέλα του Elite καλούνταν να δείξουν ότι απολαμβάνουν τη ζωή, ότι βγάζουν πολλά λεφτά, ότι διασκεδάζουν την τελειότητά τους. Η Λίντα Εβανγκελίστα θα εγκιβώτιζε αυτή τη ζωή λέγοντας το θρυλικό: «Δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι για λιγότερα από 10.000 δολάρια».

Ο Καζαμπλάνκας μεταμόρφωσε τα μοντέλα σε σούπερ σταρ, τις έβγαλε στα περιοδικά όχι σε φωτογραφίσεις μόδας, αλλά με τις ίδιες ως αντικείμενα έρευνας, τις άφησε – ή καλύτερα τις παρότρυνε – να φωτογραφηθούν στο Playboy, να συμμετάσχουν σε μουσικά βίντεο κλιπ, να παίξουν στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο.