Παραγγελία από τη φυλακή, όπως όλα δείχνουν, είναι η βομβιστική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στη Λάρισα, σε πολυκατοικία όπου διαμένει εισαγγελέας, η οποία πρόσφατα χειρίστηκε την υπόθεση για την αποτυχημένη απόδραση του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού.

Δύο συλλήψεις, ενός 44χρονου και ενός 39χρονου, είναι ο έως τώρα ποινικός απολογισμός της υπόθεσης, ενώ οι διωκτικές Αρχές αναζητούν την ταυτότητα των ηθικών αυτουργών που κρύβονται πίσω από την εντολή για την εκτέλεση του εκρηκτικού συμβολαίου. Το σημείο της επίθεσης κάθε άλλο παρά τυχαία επελέγη. Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στόχος ήταν η οικία της εισαγγελικής λειτουργού στη συγκεκριμένη πολυκατοικία.

ΟΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ. Η συγκεκριμένη εισαγγελέας πρόσφατα είχε χειριστεί δύο δικογραφίες που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας: η πρώτη αφορούσε την απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές των Τρικάλων και η δεύτερη των 11 αλβανών κρατουμένων.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που κάποιος δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός γίνεται στόχος λόγω της ενασχόλησής του με συγκεκριμένη υπόθεση και επειδή οι χειρισμοί του δεν είναι αρεστοί στους δράστες. Αρκετές φορές στο παρελθόν λειτουργοί της Θέμιδος, αλλά και σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν γίνει αποδέκτες τέτοιων «μηνυμάτων» που φέρουν τη σφραγίδα κρατουμένων.

Το στοίχημα για τις διωκτικές Αρχές είναι να συνδέσουν τις επιθέσεις αυτές με συγκεκριμένα πρόσωπα, μέσα ή έξω από τις φυλακές, τα οποία φέρονται να έχουν καταστρώσει το εγκληματικό σχέδιο και να έχουν δώσει την εντολή για την εκτέλεσή του.

Η αρχή του τέλους για την τελευταία επίθεση στη Λάρισα έγινε με τη σύλληψη ενός 39χρονου, ο οποίος φέρεται να ανήκε στην ομάδα των συνεργών. Ο κατηγορούμενος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της προανακριτικής έρευνας, είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, καθώς είχε συλληφθεί για αντίσταση στην περιοχή της Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 39χρονος, κατά πληροφορίες, όταν αντιλήφθηκε πως οι αστυνομικοί βρίσκονται πολύ κοντά στα ίχνη τους, σε μια ύστατη προσπάθειά του επιχείρησε να εξαφανίσει τα δικά του ίχνη. Για τον λόγο αυτόν προσπάθησε να καταστρέψει το κινητό τηλέφωνο που είχε στην κατοχή του, ώστε να μην μπορέσουν οι αστυνομικοί να ανακαλύψουν τις κρίσιμες επικοινωνίες που είχε. Ωστόσο ο φερόμενος ως δράστης εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς ομολόγησε το δικό του μερίδιο ευθύνης στην υπόθεση ενώ οι Αρχές θεωρούν ότι είχε ρόλο συνεργού, κάτι που μένει να αποδειχθεί και από τη δικαστική έρευνα.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΛΛΗΨΗ. Λίγες ώρες αργότερα, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αυτή τη φορά συνελήφθη ένας 44χρονος άνδρας στο Κερατσίνι, ο ρόλος του οποίου ερευνάται από την Αστυνομία. Και ο δεύτερος συλληφθείς ήταν παλαιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2010 είχε συλληφθεί να έχει στην κατοχή του πεντέμισι κιλά ζελατοδυναμίτιδα, ενώ είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε υπόθεση αρπαγής και παράνομης οπλοκατοχής.

Η δικογραφία για την υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του ανακριτή Λάρισας, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν οι δράστες και, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα διευρυνθεί ο κατάλογος των κατηγορουμένων.

Η έκρηξη στην πολυκατοικία όπου διαμένει η εν λόγω εισαγγελέας, όπως περιγράφουν οι μάρτυρες, ήταν ισχυρή. Τοίχοι της πολυκατοικίας κατέρρευσαν, έσπασαν τζαμαρίες σε καταστήματα και σπίτια της περιοχής, καταστράφηκαν αυτοκίνητα, ενώ έγιναν εκτεταμένες ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα.