Στην ελληνική αγορά ενέργειας εισέρχεται η Qatar Petroleum International (QPI), θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ, αποκτώντας το 25% στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού «Ήρων ΙΙ», του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για συμφωνία που προβλέπει σε πρώτη φάση την απόκτηση από την QPI του 25% της «Ήρων ΙΙ» έναντι ύψους 58 εκατ. δολαρίων, εκτιμάται ωστόσο ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Η είσοδος της QPI με μειοψηφικό ποσοστό στην Ήρων, τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ (στον οποίο συμμετέχει με ποσοστό 50% και η γαλλική GDF Suez), δημιουργεί προϋποθέσεις για ευρύτερες συνέργειες στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Κι αυτό, καθώς η Ήρων, η οποία διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο («Ήρων Ι», 147 MW και «Ήρων ΙΙ» 435 MW), δραστηριοποιείται και στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως όσον αφορά το βιομηχανικό σκέλος και λιγότερο το εμπορικό. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία είναι από τους ελάχιστους καθετοποιημένους παίκτες ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, και δεν αποκλείεται η είσοδος της QPI, να επιταχύνει την είσοδο της και στη λιανική αγορά οικιακού ρεύματος.

Η συμφωνία υπεγράφη χθες στη Ντόχα, παρουσία του υπ. Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ, Δρ. Mohamed bin Saleh Al Sada, του διευθύνοντα συμβούλου της QPI Nasser Al Jaidah και του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη, και αποτελεί την πρώτη επένδυση των Καταριανών στην Ελλάδα, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες που έχει κάνει το εμιράτο την τελευταία 4ετία για κάτι ανάλογο (Αστακός, Ελληνικό, κλπ).

Στην ανακοίνωσή της η QPI αναφέρει ότι «η Ήρων ΙΙ είναι η πιο αποδοτική μονάδα στην Ελλάδα. Η εξαγορά καθιερώνει μια σχέση μεταξύ των δυο πλευρών με μεγάλη δυναμική για έργα και επενδύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης περιέγραψε τη συμφωνία ως «ορόσημο, όχι μόνο για τη ΓΕΚ Τέρνα, αλλά για την Ελλάδα», καθώς, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που κρατική εταιρία του Κατάρ επενδύει άμεσα στην ενέργεια. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα αποτελέσει την απαρχή μιας διατηρήσιμης και αποδοτικής συνεργασίας.

Ποια είναι η QPI

Η Qatar Petroleum International είναι 100% θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Κατάρ Qatar Petroleum. Στόχος της είναι η υλοποίηση διεθνών στρατηγικών εμπορικών επενδύσεων σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα portfolio πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις κυρίως στους τομείς της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και πετροχημικών και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων η εταιρεία έχει αγοράσει assets ή έχει κάνει συνεργασίες με κολοσσούς όπως η γαλλική Total, η Shell και άλλοι.