Ειδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ, θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), τους εστιάτορες και το ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) την Κυριακή.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις.

Πρόκειται για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις των επιχειρήσεων θα απονέμουν στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο σύστημα, ειδικό σήμα που θα βεβαιώνει ότι πέρασαν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ.

Θα υπάρχει επίσης ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος, που θα απονέμεται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος θα συζητηθούν σε νέες συσκέψεις που θα γινουν τις επόμενες ημερες και θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους φορείς.

Οι επιχειρήσεις, που θα μετάσχουν στο σύστημα, θα καλούνται να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία και θα προσκομίζουν στις κατά τόπους οργανώσεις στοιχεία από την ταμειακή μηχανή που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με το σημερινό ΦΠΑ του 23%. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους με τον παλιό και το νέο ΦΠΑ.

Να δείξουμε όλοι την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη, ώστε το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ να μονιμοποιηθεί, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν χρειάζονται μόνο καλές προθέσεις και διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις και αυτοδέσμευση όλων ότι εννοούμε αυτά που λέμε» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι θα γίνει διαφημιστική εκστρατεία ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι: οι επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις, οι καταναλωτές να ζητούν και να καταγγελουν τις περιπτώσεις που δεν εκδίδονται αποδείξεις.

Ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης ανέφερε ότι μελετάται πλέγμα ποινών και κινήτρων προκειμένου να κόβονται αποδείξεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο που είναι -όπως είπε- υψηλή.

Δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτου στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις, ενώ τόνισε ότι μόνο αν εμφανισθεί ο τζίρος που είναι αφανής, η μείωση του ΦΠΑ θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α.Ανδρεάδης είπε ότι το μέτρο πρέπει να είναι μόνιμο και όχι προσωρινό καθώς αυτήν την περίοδο κλείνουν οι συμφωνίες για τα τουριστικά πακέτα του 2014 και ταχθηκε υπέρ του λουκέτου για φοροδιαφυγή, που αποτελεί -όπως είπε- πρόταση του Συνδέσμου.

Την ανάγκη το 2014 να μας βρει με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ.Καββαθάς. «Κερδίσαμε μια μάχη με την τρόικα· η εστίαση έχει υποχρέωση να αποδειξει ότι η νίκη αυτή θα είναι μόνιμη» τόνισε.

Υπέρ του συστήματος που πρότεινε το υπουργείο τάχθηκε και ο πρόεδρος των αλυσίδων εστίασης Θ. Παπανικολάου, τονίζοντας ότι ο κλάδος έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από