«Οταν ακούτε συζητήσεις για τη μοίρα των καιρών μας, για το ποιοι είναι αυτοί που την καθορίζουν, για κυβερνήσεις και πολυεθνικές, σπάνια θα ακούσετε να αναφέρεται το όνομά τους. Ωστόσο οι Ζέτας συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών σύγχρονων εταιρειών του κόσμου. […] Σπάνια αναφέρονται στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων και σπάνια μιλούν για αυτούς στα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Και όμως αυτοί είναι οι κυρίαρχοι της κοκαΐνης, οι υπεύθυνοι μαζί με τα υπόλοιπα καρτέλ των ναρκωτικών του Μεξικού για έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μέσα σε δέκα χρόνια έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους». Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο –ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας ο οποίος ζει υπό αστυνομική προστασία εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκανε σχετικά με τη δράση της ναπολιτάνικης Καμόρα –γράφει στη «Ρεπούμπλικα» για το πιο αδίστακτο από τα καρτέλ του Μεξικού, για τους περιβόητους Ζέτας. Αφορμή; Η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής τους, Μιγκέλ Ανχελ Τρεβίνο Μοράλες.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Μοράλες βρισκόταν στο εσωτερικό ενός ημιφορτηγού έχοντας μαζί του 2 εκατομμύρια δολάρια και οκτώ όπλα. Ξαφνικά, καθώς το ημιφορτηγό το οποίο μετέφερε τον αρχηγό των Ζέτας κινούνταν σε έναν ερημικό αυτοκινητόδρομο, ένα κατάμαυρο ελικόπτερο των μεξικανών πεζοναυτών μπλόκαρε την πορεία του. Συλλαμβάνοντας τον Μοράλες, οι μεξικανοί πεζοναύτες όχι μόνο αποκεφάλισαν το πιο ισχυρό από τα μεξικανικά καρτέλ αλλά απέστειλαν προς πάσα κατεύθυνση ένα ισχυρό και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Επτά μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο εμφανίζεται έτοιμος να αναμετρηθεί με τους πανίσχυρους εμπόρους ναρκωτικών.

Σήμερα ο 40χρονος Μοράλες –ανέλαβε την ηγεσία των Ζέτας μόλις πέρυσι, έπειτα από τον θάνατο του προκατόχου του Χεριμπέρτο Λαζκάνο κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης με τον μεξικανικό Στρατό –κρατείται σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας κάπου στο Μεξικό αναμένοντας τη δίκη του, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί έπειτα από αρκετούς μήνες, ακόμη και χρόνια. Προς το παρόν το καρτέλ των Ζέτας είναι ακέφαλο. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος κατά των καρτέλ των ναρκωτικών οδεύει προς ένα τέλος. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Νιέτο άσκησε δριμύτατη κριτική στον προκάτοχό του Φελίπε Καλντερόν για το γεγονός ότι δεν έκανέ το παραμικρό για την εξάλειψη της απίστευτης βίας που κυριαρχεί στη χώρα, εστιάζοντας τις όποιες προσπάθειές του στην διάλυση των καρτέλ. Αντιθέτως ο Νέτο υποσχέθηκε να επικεντρωθεί πρωτίστως στην ανακούφιση των Μεξικανών. Η σύλληψη του Μοράλες αποτελεί την πρώτη του επιτυχία. Ο λόγος; Ο Μιγκέλ Ανχελ Τρεβίνο Μοράλες θεωρείται ένας από τους πιο αιμοδιψής εγκληματίες ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.

Προτού ακόμα αναλάβει την ηγεσία των Ζέτας, τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο Μοράλες, γνωστός και ως Ζ-40, ήταν μέλος μιας ομάδας αδίστακτων εγκληματιών η οποία μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να μετατρέψει τα μεξικανικά καρτέλ σε μια πολυεθνική εγκληματική οργάνωση η οποία έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Μεξικό έως τη Βόρεια Αμερική και από τη Λατινική Αμερική έως την Ευρώπη.

Επικήρυξη

Οι αμερικανικές Αρχές πρόσφεραν το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας θα οδηγούσε στη σύλληψη του Μοράλες