Στιγμές από το ταραχώδες παρελθόν αλλά και το ήσυχο παρόν με τον παλιό του φίλο Νέλσον Μαντέλα νοσταλγεί ο συνεργάτης του και συνοδοιπόρος Τζορτζ Μπίζος. Με ένα συγκινητικό κείμενο στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επ’ αφορμή των ενενηκοστών πέμπτων γενεθλίων του ιστορικού ηγέτη, ο έλληνας δικηγόρος του περιγράφει τις καλές στιγμές που σημάδεψαν μια φιλία 65 ετών· μια σχέση η οποία τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον δυνάμωσε πιο πολύ μέσα από όλα όσα δεν μπορούσαν να κάνουν μαζί.

Η 18η Ιουλίου, αποκαλύπτει ο Μπίζος, ήταν πάντα μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για τον Μαντέλα. Την περνούσε συνήθως ανέμελα στο σπίτι του –αν και για τον έλληνα συμφοιτητή του, όπως και για τους άλλους λευκούς φίλους του ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τον επισκεφθούν. Την εποχή που ο Μαντέλα ήταν για χρόνια φυλακισμένος στη Νήσο Ρόμπεν, ο Μπίζος ήταν πλέον ο επίσημος δικηγόρος του. Ούτε τότε ήταν εύκολο να τον επισκεφθεί. Κάθε φορά που έπρεπε να τον συναντήσει για να του μεταφέρει κρίσιμες πληροφορίες, ο Μπίζος έπρεπε να εφευρίσκει λόγους. Τον βοηθούσε πολύ η τότε σύζυγος του Μαντέλα, Γουίνι Μαντικιζέλα. «Δεν μπορώ να αποφασίσω σε ποιο σχολείο πρέπει να πάνε τα παιδιά», έλεγε και εξουσιοδοτούσε τον δικηγόρο να ενημερώσει τον Μαντέλα. Αν και είχε πράγματι περιέργεια να μάθει τι θα έλεγε επί του θέματος αυτού ο Μαντέλα, ο Μπίζος αποκαλύπτει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι εξαντλούσαν όλο τον χρόνο τους για να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα που τους απασχολούσε: την ελευθερία.

Ακολούθησαν πιο ευτυχισμένες στιγμές. Στο πλευρό της τρίτης συζύγου του, Γκράσα Μασέλ, υποστηρίζει ο Μπίζος, ο Μαντέλα ήταν πιο ευτυχισμένος από ποτέ. Δεν πίστευε όμως ποτέ ότι θα τα εκατοστίσει, όπως του ευχόταν κάθε χρόνο στα γενέθλιά του ο Μπίζος. «Είσαι αισιόδοξος», του έλεγε. «Ο Νέλσον όμως δεν φοβάται τον θάνατο». Οταν θα φύγει, είχε πει μια φορά στον Μπίζο, θα βρει το πλησιέστερο παρακλάδι του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου στον Παράδεισο και θα γίνει μέλος.