Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε, ο Τζακ Λιου έρχεται, ενώ τη μεθεπόμενη Κυριακή επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί και ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Η κινητικότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων αξιωματούχων στη χώρα προκαλεί αίσθηση αισιοδοξίας στην κυβέρνηση ότι αναγνωρίζονται και στηρίζονται οι προσπάθειες και οι θυσίες της χώρας για έξοδο από την κρίση.

Η ολιγόωρη παραμονή του γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου διότι μολονότι δεν υπήρξε κάποια δέσμευση του κ. Σόιμπλε –δεν αναμενόταν άλλωστε –για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αναγνώρισε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά ότι το ποτήρι είναι πολύ πιο γεμάτο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σόιμπλε στην κυβέρνηση ήταν: «Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις κι εμείς εδώ είμαστε…».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αργότερα, στη διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Κυριάκος Μητοστάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης, φέρεται ότι έκανε θετικά σχόλια για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε αμέσως μετά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον γερμανό αξιωματούχο ότι η Ελλάδα ούτε πρέπει ούτε μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την κρίση και την ανεργία, αντιθέτως τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε από την πλευρά του έδειξε να κατανοεί την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να αντεπεξέλθει σε νέα μέτρα και φέρεται να συμφώνησε στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Την Κυριακή έρχεται για λίγες ώρες στην Αθήνα και ο υπουργός των Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα. Η άφιξη του αμερικανού υπουργού λίγες ημέρες μετά την επισημοποίηση του ταξιδιού του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, στις 8 Αυγούστου, μεταφράζεται ως έμπρακτο ενδιαφέρον και μήνυμα στήριξης της κυβέρνησής του στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά στον τομέα της οικονομίας. Αλλωστε η οικονομική πορεία της Ελλάδας αποτελεί και τμήμα της ατζέντας με τα θέματα που θα συζητηθούν στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στους Μπαράκ Ομπάμα και Αντώνη Σαμαρά, όπως προαναγγέλλεται και από την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Στη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα για όσο διάστημα διαρκέσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τόσο κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή μνημονίου μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ο γερμανός υπουργός αναγνώρισε τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα και τόνισε πως η Γερμανία θα συνδράμει με πολυεπίπεδη βοήθεια ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει το συντομότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα ο γερμανός υπουργός εξέφρασε επανειλημμένα την πρόθεση παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο κ. Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας στα τέλη του 2014, ωστόσο ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλησε να κλείσει οριστικά και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου λέγοντας πως έχουν ρυθμιστεί από τη Συνθήκη του Λονδίνου και με διμερείς συμφωνίες.

Από το βήμα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο κ. Σόιμπλε ζήτησε να σταματήσουν τα σενάρια και η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους σημειώνοντας πως δεν είναι επωφελή για την ίδια την Ελλάδα. «Μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε αναφορά του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου. Ειδικά για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που χρηματοδοτεί την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν δηκτικός, λέγοντας πως δεν μπορεί κάποιος πρώτα να παίρνει εγγυήσεις και εν συνεχεία να ζητεί να τις κουρέψει.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε συστάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας. Ζήτησε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων, να ανοίξουν οι αγορές και να υπάρξουν βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο πεδίο της φορολογίας. Παρότρυνε, δε, την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία προσαρμογής με αποφασιστικότητα. «Δεν υπάρχει παράκαμψη και εμείς το γνωρίζουμε. Μόνον έτσι η Ελλάδα, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και έχει υψηλή ανεργία, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα», είπε, ενώ αναγνώρισε πως υπάρχουν πολιτικές που πλήττουν ευθέως τους Ελληνες και εξέφρασε τον σεβασμό του σε όσους πλήττονται από τη λιτότητα.

Στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή και των Ι. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη και Μ. Χρυσοχοΐδη, ο γερμανός υπουργός ρωτήθηκε για το εάν υπάρχουν αποκλίσεις στο ελληνικό πρόγραμμα που θα οδηγήσουν το φθινόπωρο σε νέα μέτρα. Απάντησε πως δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο και ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας προχωράει ως αναμενόταν. «Εγώ δεν είμαι η τρόικα. Και δεν είμαι ούτε και ο καθηγητής ο οποίος θα κάνει μάθημα στην Ελλάδα από καθέδρας», σημείωσε για το ζήτημα των μέτρων.

Ο γερμανός υπουργός ξεκαθάρισε πως εάν το 2014 η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα συμφωνημένα και ο κρατικός προϋπολογισμός έχει καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε η ευρωζώνη θα μπορούσε να συζητήσει για πιθανή βοήθεια και για το εάν χρειάζεται νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση των δανείων προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση και να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Αναφερόμενος στις διαφορετικές προσεγγίσεις ευρωζώνης και ΔΝΤ, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε πως ανάμεσα στους εταίρους της τρόικας υπάρχουν κάποια θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να επιλυθούν. «Ολοι πρέπει να κάνουν αυτό που έχει συμφωνηθεί, γιατί μόνο εφόσον τηρούμε τις υποχρεώσεις μας βήμα βήμα, δημιουργείται η βάση για να υπάρχει εμπιστοσύνη», δήλωσε με νόημα.