Οντρεϊ Χέπμπορν

Στην περίπτωσή της, µε το έντονο βλέµµα και τις µακριές βλεφαρίδες, τα µυστικά οµορφιάς αφορούσαν κατά κύριο λόγο το µεγάλο της ατού: τα έντονα αµυγδαλωτά µάτια. Με όπλο στη φαρέτρα της ένα υγρό αϊλάινερ σε µαύρο χρώµα, το οποίο σπανίως έλειπε από την τσάντα της, η βραβευµένη µε Οσκαρ, Τόνι, Εµι και Γκράµι ηθοποιός εφάρµοζε τις δικές της, πρωτότυπες αλλά και παρακινδυνευµένες µεθόδους για να τονίζει το βλέµµα της. Λέγεται ότι πριν από κάθε κινηµατογραφικό γύρισµα ή δηµόσια εµφάνιση η αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής ηθοποιός ξεχώριζε µε καρφίτσα µία προς µία τις βλεφαρίδες της, αφού τις είχε περάσει πρώτα µε πολλές στρώσεις µαύρη µάσκαρα.

Γκρέις Κέλι

Η θοποιός και στη συνέχεια πριγκίπισσα του Μονακό, µία από τις σηµαντικότερες σταρ όλων των εποχών, σύµφωνα µε το Αµερικανικό Κινηµατογραφικό Ινστιτούτο, ήταν ένθερµη υποστηρίκτρια της µίνιµαλ οµορφιάς τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και στον κινηµατογράφο. Χρησιµοποιούσε σκιές φυσικών αποχρώσεων για τα µάτια της, έντονο κραγιόν για τα χείλη και δύο διαφορετικά ρουζ – ένα πιο σκούρο και ένα πιο ανοιχτό – προκειµένου να δίνει έµφαση στα ζυγωµατικά της. Ακόµη και όταν δηµοσιογράφοι ή άλλες σταρ του Χόλιγουντ τη ρωτούσαν για τα µυστικά της οµορφιάς της, εκείνη δήλωνε κατηγορηµατικά ότι δεν έχει κανένα. Η πραγµατικότητα όµως ήταν ελαφρώς διαφορετική. Κάτι που επιβεβαιώνει ο κουβανός µακιγέρ Πίτερ Λάµας, ο οποίος την έβλεπε σε κάθε τους συνάντηση να απλώνει, σχεδόν ευλαβικά, πολλές στρώσεις ενυδατικής κρέµας στα χέρια της. «Οταν τη ρώτησα γιατί το κάνει, η απάντηση που πήρα ήταν αφοπλιστική, αν και τόσο απλή: “Η ηλικία µιας γυναίκας φαίνεται πρώτα στα χέρια και µετά σε οποιοδήποτε άλλο σηµείο του σώµατός της. Αυτό να το βάλεις καλά στο µυαλό σου”».

Μάρλεν Ντίτριχ

Ινδαλµα εκατοµµυρίων γυναικών, αφού ήταν η πρώτη ηθοποιός που καθιέρωσε στον κινηµατογράφο τον τύπο της µοιραίας γυναίκας, η γερµανίδα ντίβα είχε εφεύρει για χάρη της αψεγάδιαστης εξωτερικής εµφάνισής της διάφορες – επίπονες, αλλά αποτελεσµατικές – τεχνικές οµορφιάς. Φήµες υποστηρίζουν ότι είχε βγάλει τα τελευταία δόντια της οδοντοστοιχίας της προκειµένου να τονιστούν ακόµη περισσότερο τα ζυγωµατικά της, ενώ ποτέ δεν έβαφε µε µάσκαρα τις κάτω βλεφαρίδες της διότι θεωρούσε πως έτσι τονίζονται οι µαύροι κύκλοι κάτω από τα µάτια. Τα καλοσχηµατισµένα της φρύδια, από την άλλη, ήταν θέµα… καλού ξυραφιού. Αφού τα ξύριζε από άκρη σε άκρη, τα σχεδίαζε µε µαύρο µολύβι, µια τάση ιδιαίτερα διαδεδοµένη µεταξύ των γυναικών τη δεκαετία του 1930.

Ρίτα Χέιγουορθ

Για την αµερικανίδα σταρ τα πλούσια κόκκινα µαλλιά της ήταν πάντα το δυνατό στοιχείο της γοητείας της. Αυτά άλλωστε ήταν που ανέδειξαν το ακαταµάχητο σεξαπίλ της σε πολλές από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε. Για να τα διατηρεί λαµπερά τα έλουζε µε καυτό νερό, τα µούσκευε µε ελαιόλαδο και τα τύλιγε σε µια πετσέτα για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφού τα ξέπλενε µε καυτό νερό, τους έριχνε ένα ποτήρι φυσικό χυµό λεµονιού για να αποµακρύνει τα υπολείµµατα του λαδιού.

Μέριλιν Μονρόε

Είναι χωρίς αµφιβολία η πιο εµβληµατική φιγούρα του Χόλιγουντ, µία από τις πιο σέξι γυναίκες που πέρασαν ποτέ από τη µεγάλη οθόνη. Και όπως είναι φυσικό, είχε τα δικά της κρυφά µυστικά οµορφιάς, τα οποία την έκαναν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες σταρ και στάρλετ της εποχής. Ανάµεσα σε αυτά ήταν και η τεχνική των πέντε διαφορετικών αποχρώσεων. Με άλλα λόγια, άπλωνε στα χείλη της πέντε διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου – τις πιο σκουρόχρωµες προς τα έξω και τις πιο ανοιχτές στο εσωτερικό των χειλιών – προκειµένου να φαίνονται στον φακό πιο σαρκώδη. Από την άλλη, για να διατηρεί το στήθος της σφριγηλό, έβαζε κοµµάτια από µάρµαρο µέσα στον στηθόδεσµό της ενώ πολύ συχνά έκανε ντους µε παγωµένο νερό για να αντιµετωπίσει την κυτταρίτιδα.

Σοφία Λόρεν

Σύµβολο µεσογειακής οµορφιάς τη δεκαετία του ‘60 και φαντασίωση χιλιάδων ανδρών, η ιταλίδα ηθοποιός δεν άφηνε στην τύχη την εξωτερική της εµφάνιση. Ηξερε άλλωστε καλά ότι µέρος της επιτυχίας της βασιζόταν σε αυτήν. Για την περιποίηση του προσώπου και του σώµατός της προτιµούσε αποκλειστικά φυσικά προϊόντα. Συγκεκριµένα, φρόντιζε το ηµερήσιο διατροφικό της πρόγραµµα να περιλαµβάνει τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ενώ κάθε βράδυ έκανε ελαφρό µασάζ στο πρόσωπό της µε λίγες σταγόνες λαδιού προκειµένου να ενυδατώσει την επιδερµίδα της και έτσι να αποκτήσει επιπλέον λάµψη. Λέγεται, επίσης, ότι στο καυτό νερό µε το οποίο γέµιζε την µπανιέρα της κάθε βράδυ, προτού πέσει για ύπνο, έριχνε µερικές κούπες λαδιού