Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Εθνικό Θέατρο και την παραίτηση του Σταύρου Ξαρχάκου, ο καθηγητής Γιώργος Βέλτσος σχολιάζει στη στήλη ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα», μας ενημερώνει ότι κατά σύμπτωση, το 1996, ως πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου, διαφωνώντας με την τακτική του Νίκου Κούρκουλου να μην ανακοινώνει το ρεπερτόριο στο ΔΣ, συγκάλεσε το ΔΣ το οποίο και υπερψήφισε την πρότασή του για μετατροπή του νόμου. Οταν εμφάνισε το πρακτικό στον τότε υπουργό Πολιτισμού Βαγγέλη Βενιζέλο, εκείνος του απάντησε ειρωνικά: «Μα δεν ξέρεις ποιος είναι ο Κούρκουλος;». Ο Γιώργος Βέλτσος, ύστερα από τρεισήμισι μήνες στη θέση του προέδρου, παραιτήθηκε και έγραψε στα «ΝΕΑ» της εποχής: «Προτιμώ να είμαι ταξιθέτρια παρά πρόεδρος στο Εθνικό». Από τα μέλη του ΔΣ που μειοψήφησαν στην πρόταση Βέλτσου ήταν ο μέχρι πρόσφατα καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς.

Σε συνέχεια του σχολίου επισήμανε ότι στο μεταξύ ο Ν. Κούρκουλος «είχε γκρεμίσει το γραφείο του προέδρου – με δικά του έξοδα, όπως έλεγε – για να μεγαλώσει το δικό του» και έτσι το ΔΣ συνεδρίαζε «σε ένα μεγάλο ντιζαϊνάτο τραπέζι που υπήρχε στο γραφείο του Κούρκουλου».

Και καταλήγει: «Ο νόμος προβλέπει ότι η χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής του θεάτρου γίνεται από το ΔΣ. Αν δεν είναι χάραξη πολιτικής η ενημέρωση του ΔΣ για το ρεπερτόριο πριν από τον Τύπο, τότε τι είναι;».