Για πρώτη φορά στα χρονικά ένα πρωθυπουργικό διάγγελμα απέκτησε ενδιαφέρον εκτός κειμένου. Αιτία η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά σε ένα σαρδάμ κι ένα λαθάκι στο μοντάζ. Παρότι οι πολιτικοί πασχίζουν να είναι σοβαροί μπροστά σε μικρόφωνα και κάμερες δεν τα καταφέρνουν πάντα. Προσφέροντας έτσι πολύ γέλιο ή την αληθινή εικόνα του εαυτού τους.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Το δις εξαμαρτείν

Την έχει πατήσει πολλές φορές. Σε πριβέ συνάντηση με χορηγούς, τα μικρόφωνα που είχαν στηθεί για να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έμειναν κατά λάθος ανοιχτά και ακούστηκε να στολίζει τον Πολ Ράιαν. Τον αποκάλεσε ψεύτη ενώ σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του ήταν ένας «ειλικρινής τύπος που μελέτησε τον προϋπολογισμό και έκανε σοβαρές προτάσεις». Σε σύνοδο του G20 στις Κάννες, πάλι χάρη σε ανοιχτό μικρόφωνο, ακούστηκε να «θάβει» τον Νετανιάχου σε πηγαδάκι με τον Σαρκοζί. Σε συνέντευξη στο CNBC ακούστηκε και το οφ δι ρέκορντ κομμάτι, όπου ο πρόεδρος αποκαλούσε ηλίθιο τον ράπερ Κάνιε Γουέστ, επειδή είχε διακόψει την ομιλία ενός νικητή στα βραβεία του MTV.

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

Ο αμετανόητος

Ηταν Σεπτέμβριος του 2000 και ο Τζορτζ Μπους, ως υποψήφιος για την προεδρία, σε μια ομιλία στο Ιλινόι σταμπάρισε στο κοινό κάποιον που δεν χώνευε καθόλου. Τον ρεπόρτερ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» Ανταμ Κλάιμερ, ο οποίος είχε υπογράψει αρκετά επικριτικά γι’ αυτόν κομμάτια. Γυρίζει λοιπόν στον Ντικ Τσέινι, που ήταν δίπλα του, και του ψιθυρίζει: «Να, εκεί είναι ο Ανταμ Κλάιμερ, μεγάλος μαλάκας, από τους “Νιου Γιορκ Τάιμς”». Για κακή του τύχη τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά κι «έδειξαν» – δυστυχώς χωρίς να επηρεαστεί τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα – τον χαρακτήρα του. Παρ’ όλα αυτά, αρχικά δεν απολογήθηκε. Δήλωσε απλώς ότι δεν γνώριζε πως τα μικρόφωνα είναι ανοιχτά.

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ

Το θύματης προκατάληψης

Στην προεκλογική καμπάνια του 2005, σύμβουλοι του Γκόρντον Μπράουν κανόνισαν να συναντήσει μια 65χρονη συνταξιούχο, για να φανεί στις τηλεοπτικές κάμερες ότι ακούει τον απλό πολίτη. Η κυρία έφυγε ικανοποιημένη για τη συνάντηση και ο υποψήφιος των Εργατικών μπήκε στο αυτοκίνητό του. Οχι και τόσο ευχαριστημένος, αφού είπε στους συνεργάτες του: «Ηταν καταστροφή. Δεν έπρεπε να με βάλουν να δω αυτή τη γυναίκα. Ποιανού ιδέα ήταν; Ηταν γελοίο». Οταν τον ρώτησαν τι του είπε, απάντησε: «Τα πάντα. Είναι προκατειλημμένη». Μόνο που ήταν ακόμη καλωδιωμένος στο μικρόφωνο του Sky News. Το περιστατικό έγινε ένα από τα τοπ θέματα εκείνης της προεκλογικής περιόδου.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Ο ασυγκράτητος

Πρόκειται για ένα από τα βίντεο-σουξέ στο YouΤube, αν και έχουν περάσει χρόνια. Ο Πάγκαλος καταφθάνει στη Βουλή και την ώρα που μπαίνει μέσα, μπροστά στις μονίμως παρατεταγμένες κάμερες ένας δημοσιογράφος με το μικρόφωνο προτεταμένο του απευθύνει την ερώτηση: «Σας προβληματίζει η επιστολή Σημίτη;». Η απάντησή του ήταν το αποστομωτικό: «Δεν γαμιέσαι πρωί πρωί;». Λαμβάνοντας υπόψη το – κατά το κλισέ – εκρηκτικό παγκάλειο ταμπεραμέντο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι δεν έπεσε κατ’ ανάγκη θύμα ενός μικροφώνου που φανταζόταν ότι είναι κλειστό. Σήμερα βέβαια αυτά τα «γαλλικά» ξεστομίζονται πια εντός της Ολομέλειας.