Επίθεση από διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν και άτομα που φέρονται να μην εργάζονται στον χώρο της Υγείας, δέχθηκε το πρωί της Παρασκευής κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο, ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση μερίδας εργαζομένων του νοσοκομείου, στην οποία ανέφεραν ότι ο υπουργός «είναι ανεπιθύμητος». Η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί βέβαια ήταν και ανυπόγραφη, δεν υπήρχαν ούτε ονόματα, ούτε τηλέφωνα επικοινωνίας.

Οι διαδηλωτές έσπρωξαν τον υπουργό, του πέταξαν καφέδες και τον γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνεργάτες του αναφέρουν, ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης επέστρεψε στο υπουργείο «με ερυθρότητα και εμφανή σημάδια χτυπημάτων στον λαιμό».

«Με έσπρωξαν και με χτύπησαν»

Ο ίδιος ο υπουργός λίγο αργότερα μίλησε για το περιστατικό στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5:

«Οταν είχε ανακοινωθεί η επίσκεψή μου στο Αττικό Νοσοκομείο, είχε ξεκινήσει εδώ και δύο μέρες μια ιστορία στο Διαδίκτυο από κάποια πλευρά εργαζομένων και γιατρούς συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, της άκρας Αριστεράς. Ελεγαν με πανό κτλ. ότι είμαι ανεπιθύμητος και χθες είχαν απειλήσει ότι θα κάνουν επεισόδια. Ενημερώθηκα σήμερα από την Αστυνομία, πηγαίνοντας εκεί, ότι έχουν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι με περιφερόμενους και ότι γίνονταν επεισόδια. Μου εισηγήθηκε λοιπόν η Αστυνομία να πάω από άλλο δρόμο, για να μη βρεθώ με τους εργαζομένους. Επέλεξα, όμως, γιατί θεωρώ ότι δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι δεν επιτρέπουμε διαμαρτυρίες στη δημοκρατία και ότι ο υπουργός κρύβεται και έτσι πήγα από την είσοδο που ήταν μαζεμένοι, σταμάτησα το αυτοκίνητο και κατέβηκα να τους μιλήσω.

Ποιος ο σκοπός αυτής της κίνησης; Να τους πω «σταματήστε να φωνάζετε και ελάτε μέσα να δούμε ποια είναι τα προβλήματα, να τα λύσουμε». Εκείνη την ώρα, ζήτησα από την Αστυνομία να μην ασκηθεί καμία παρέμβαση και προ παντός όχι βία. Μόλις κατέβηκα από το αυτοκίνητο, πέταξαν έναν καφέ – εμένα είναι η αλήθεια ότι με πέτυχε λίγο – και συνεχίσαμε ήρεμα και μιλήσαμε με τους εργαζομένους. Συνέχισαν βέβαια να φωνάζουν κάποια συνθήματα, όπως «λαέ μη σκύβεις το κεφάλι». Αλλά δεν έχει σημασία… Και αφού φώναζαν, κάνω την κίνηση να μιλήσω με τους γιατρούς, διότι στο αμφιθέατρο είχε συγκεντρωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου και οι γιατροί, για τους οποίους ήμουν επιθυμητός. Για τους συγκεκριμένους ήμουν ανεπιθύμητος. Όπως έκανα λοιπόν την κίνηση να προχωρήσω, οξύνθηκαν τα πνεύματα. Με έσπρωξαν, με χτύπησαν κιόλας και η Αστυνομία εκείνη την ώρα αντέδρασε έντονα. Υπήρξε μια μικρή ένταση, αλλά είπα στην Αστυνομία να αποχωρήσει, γιατί δεν ήθελα να γίνουν επεισόδια και έφυγα, πήγα στη δουλειά μου από άλλο δρόμο. Πήγα στο αμφιθέατρο, συνέχισαν να φωνάζουν. Είπα σε μία εκπρόσωπό τους να έρθουν, εκείνοι είπαν ότι δεν συζητούν αν δεν φύγουν τα ΜΑΤ, αλλά αν δεν υπήρχαν τα ΜΑΤ θα μας είχαν επιτεθεί. Κατά συνέπεια, έγινε όλο αυτό.

Θέλω να εκφράσω δημοσίως την πολύ μεγάλη μου θλίψη, διότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν την ιδιοκτησία των νοσοκομείων. Σε καμία περίπτωση δεν τους στερώ να μη με συμπαθούν και να μη με θέλουν υπουργό ή ό,τι άλλο. Είναι όμως αδιανόητο να απαγορεύουν στον υπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο που είναι υπό την εποπτεία του. Αυτό είναι αμφισβήτηση του πολιτεύματος και όπως και να έχει, είναι αδιανόητο να ασκούν βία στον υπουργό. Αυτό ούτε στην Αφρική δεν γίνεται…

Είναι η έκφραση βίας από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο οποίος νομίζει ότι έχει το μονοπώλιο έκφρασης στη χώρα. Εγώ δεν τους φοβάμαι».

Μετά το συμβάν, ο υπουργός μίλησε στους γιατρούς και στο προσωπικό του νοσοκομείου, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι οποίοι του εξέφρασαν τη λύπη τους για το επεισόδιο.

Νωρίτερα το πρωί, ο Αδωνις Γεωργιάδης, είχε επισκεφθεί αιφνιδιαστικά του Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου αφού περιηγήθηκε στους διαδρόμους και στους θαλάμους, ενημερώθηκε από εργαζόμενους και γιατρούς για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.