Ανοικτό άφησε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης το ενδεχόμενο να παραταθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πέραν των καταληκτικών προθεσμιών που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες αρχίζουν να εκπνέουν από μεθαύριο Δευτέρα.

Μιλώντας χθες στον Βήμα Fm ανέφερε πως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αυτή τη στιγμή καμιά δυνατότητα να δώσει παράταση πέραν της 30ής Αυγούστου, ωστόσο συμπλήρωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ερωτήθηκε επανειλημμένως εάν θα δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, αλλά ήταν αινιγματικός στο εάν αυτό θα συμβεί, χωρίς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο σιωπηρής παράτασης. «Εξετάζουμε τα πάντα και βλέποντας και κάνοντας… Θα κοιτάξουμε τι θα κάνουμε τη Δευτέρα», τόνισε.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως από τις 6 εκατομμύρια δηλώσεις που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, μόλις οι 200.000 αντιστοιχούν σε φορολογουμένους το ΑΦΜ των οποίων λήγει σε 1 και 2 και ως εκ τούτου πρέπει να εισαχθούν στο Taxisnet ώς τη Δευτέρα που λήγει η καταληκτική ημερομηνία για τα ψηφία αυτά. «Αυτές που λήγουν τη Δευτέρα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που ο κόσμος φοβάται, διότι η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης πηγαίνει με το ευνοϊκότερο ψηφίο του ΑΦΜ για τους συζύγους», είπε.

Ο κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε πως το Taxisnet άνοιξε φέτος με καθυστέρηση δύο εβδομάδων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο απέδωσε την καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων στο ότι η Εφορία ζητά φέτος από τους φορολογουμένους να συλλέξουν πολλά περισσότερα στοιχεία (στοιχεία από τα ρολόγια της ΔΕΗ, ΑΜΚΑ των τέκνων, βεβαιώσεις τόκων κ.λπ.).