Οι αρχές του Παναμά στράφηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το φορτίο απαρχαιωμένου στρατιωτικού εξοπλισμού που βρέθηκε σε πλοίο της Βορείου Κορέας, καλώντας σε διερεύνηση για το εάν η Πιόνγκγιανγκ έχει παραβεί τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη.

Πέντε επιθεωρητές από τον ΟΗΕ αναμένεται να φτάσουν στον Παναμά στις αρχές Αυγούστου για να επιθεωρήσουν το πλοίο και το φορτίο του, τα οποία παραμένουν στη Διώρυγα.

Το φορτηγό πλοίο Chong Chon Gang ερχόταν από την Κούβα και είχε προορισμό τη Βόρειο Κορέα. Οι αρχές του Παναμά το σταμάτησαν και στο φορτίο βρήκαν αδήλωτο οπλισμό (ο έλεγχος φαίνεται ότι έγινε σε τεταμένο κλίμα, καθώς σύμφωνα με τους παναμέζους αξιωματούχους ο καπετάνιος προσπάθησε μέχρι και να αυτοκτονήσει).

Η Κούβα επιβεβαίωσε πως στο πλοίο είχε φορτωθεί στρατιωτικός εξοπλισμός, τον οποίο χαρακτήρισε απαρχαιωμένο και ανέφερε πως στάλθηκε στην Βόρειο Κορέα για επισκευή. Το ίδιο αναφέρει και η Πιονγκιγάνκ, η οποία ζητά την απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος.

«Το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκείνοι θα αποφασίσουν τι θα γίνει» ανέφερε ο υπουργός Ασφάλειας του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της χώρας ανέφεραν πως πέντε επιθεωρητές του ΟΗΕ θα βρεθούν στις αρχές του Αυγούστου στον Παναμά για να επιθεωρήσουν το πλοίο.