Επειτα από έντονο παρασκήνιο και παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών για να αποφευχθούν πιθανές διαρροές, ψηφίστηκε τελικά μετά τα μεσάνυχτα το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα από την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μόνη παραφωνία για το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν η καταψήφιση του άρθρου για τη Δημοτική Αστυνομία από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Πάρη Κουκουλόπουλο. Δύο αναπάντεχες απουσίες της «τελευταίας στιγμής» –του Απόστολου Κακλαμάνη από το ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε λόγω αδιαθεσίας και του γαλάζιου Δημήτρη Κυριαζίδη για προσωπικούς λόγους –καρδιοχτύπησαν από νωρίς το απόγευμα το κυβερνητικό επιτελείο.

Πάντως, και η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα έντασης και ακραίων δηλώσεων, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη μετωπική σύγκρουση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. Ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του εμφάνιση στην Ολομέλεια της Βουλής ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε στην ομιλία του σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, όπως «κομματάρχης του Σόιμπλε», κάνοντας λόγο για «εκδικητική κυβερνητική πολιτική που απαιτεί θυσίες χωρίς αντίκρισμα».

Ανεβάζοντας στα ύψη τον υδράργυρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ψευτοδωράκι» τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13% υποστηρίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει μόνος του κάτι τέτοιο». «Ο κ. Σαμαράς έχει λιγότερες αρμοδιότητες και από εκείνες που έχει ο δήμαρχος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ο οποίος μπορεί μόνος του να μειώνει τον ΦΠΑ στην εστίαση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αναφερθείς στη σημερινή επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε: «Μη χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κ. Σόιμπλε. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» (sic).

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στον «φόβο και στην απαισιοδοξία» και κρύβει την αλήθεια από τον λαό, υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα έπεσε έξω και τώρα προσαρμόζεται. Τώρα η χώρα στέκεται στα πόδια της».

Λίγο αργότερα πυρά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτόξευσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας τον για «μικροψυχία, ψεύδη, βαθύ αντικοινοβουλευτισμό, ψευδοσυναισθηματισμούς και υπεράσπιση των πιο αντιδραστικών και παρωχημένων ιδεών και δομών». Απαντώντας μάλιστα στο επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση δεν θα πέσει από το Κοινοβούλιο αλλά από τη λαϊκή πίεση έξω από αυτό», διερωτήθηκε: «Πώς δεν θα πέσει από το Κοινοβούλιο και θα πέσει από την πλατεία; Σαν τι θα γίνει; Σαν την Κομμούνα του Παρισιού ή θα βρεθούμε στα «γουναράδικα»;» χαρακτηρίζοντας τον λόγο του Αλ. Τσίπρα «εμπεδωμένο, βαθύ και αντικοινοβουλευτικό, ντροπή για την αξιωματική αντιπολίτευση».

Η ΔΗΜΑΡ. Για «ανεφάρμοστα μέτρα» στα οποία συμφώνησε η δικομματική κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επισημαίνοντας: «Η συμφωνία για χιλιάδες μετακινήσεις σε λίγες μόνο εβδομάδες, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση δομών και σχέδια στελέχωσης, χωρίς περιγράμματα θέσεων και αποτίμηση προσόντων, (…) είναι στην πραγματικότητα η επιλογή της αυθαιρεσίας, προκαλώντας και ζητήματα προφανούς αντισυνταγματικότητας».

Για «προσπάθεια της αντιπολίτευσης να απαντήσει στον θυμό του κόσμου, επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε και αθωώνοντας τον πραγματικό υπεύθυνο των προβλημάτων, που είναι το καπιταλιστικό σύστημα», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.