Την πρόταση να παρακαμφθεί ο μηχανισμός της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σε περίπτωση που απαιτηθεί ένα νέο σχέδιο έκτακτου δανεισμού για κάποια από τις χώρες της ευρωζώνης απέρριψε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα μέλη της τρόικας είχαν μία πολύ στέρεη και παραγωγική σχέση κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε θεσμικό όργανο προσέφερε τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση των κρίσεων».

«Είναι ένας εξαιρετικά καινοτόμος τρόπος εργασίας για εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις», επισήμανε, αντιδρώντας στις δηλώσεις της επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία υποστήριξε πως «η τρόικα εξάντλησε» τη χρησιμότητά της.

«Δεν θα αποτολμούσα ποτέ να εμπλακώ στον τομέα της Βίβιαν Ρέντινγκ, που καλύπτει τη δικαιοσύνη», είπε δηκτικά η Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως είναι βέβαιη «πως η επίτροπος έχει πολύ καλές ιδέες όσον αφορά τη δικαιοσύνη».

Το μέλλον της τρόικας έχει τεθεί επί τάπητος αφ’ ότου εμφανίσθηκαν μεγάλες διαφορές απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ. Ιδίως οι επικρίσεις που διατύπωσε το Ταμείο σε έκθεσή του για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα από την ΕΕ προκάλεσαν έντονη ενόχληση στον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, ο οποίος είπε πως δεν είναι «ούτε δίκαιες, ούτε αμερόληπτες».

Ωστόσο, ο κ. Ρεν υποστήριξε επιπλέον ότι τα τρία θεσμικά αυτά όργανα απέδειξαν πως συνεργάζονται καλά «συχνά υπό τις πιο δύσκολες περιστάσεις». Η όποια επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της τρόικας θα πρέπει να αφεθεί για το μέλλον, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από