Κλήση σε απολογία από την εισαγγελία του Μπέργκαμο έλαβε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας και στέλεχος της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά Ρομπέρτο Καλντερόλι, ο οποίος εγκαλείται για δυσφήμιση με το επιβαρυντικό στοιχείο της υποκίνησης φυλετικού μίσους.

Η κίνηση αυτή της εισαγγελίας του Μπέργκαμο ακολουθεί τις δηλώσεις του Καλντερόλι το περασμένο Σάββατο, σε πολιτική του ομιλία στο Τρεβίλιο, όταν παρομοίασε την υπουργό Ενσωμάτωσης Μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζ, με «ουρακοτάγκο».

Ο αρχιεισαγγελέας του Μπέργκαμο, Φραντσέσκο Ντετότι, βασίζει την έρευνά του σε άρθρα του ιταλικού και ξένου Τύπου και στην ηχογραφημένη ομιλία του αντιπροέδρου της ιταλικής γερουσίας, την οποία και του παρέδωσε συντάκτης της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Η εισαγγελία αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες αν η φράση «όταν βλέπω την Κιέντζ δεν μπορώ να μην σκεφθώ ότι η μοιάζει με ουραγκοτάγκο» αποτελεί ποινικό αδίκημα και αν θα ζητήσει ο Ρομπέρτο Καλντερόλι να παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο εξέχων πολιτικός του ξενοφοβικού κόμματος της Λέγκας του Βορρά ζήτησε συγγνώμη από την Ιταλίδα υπουργό με καταγωγή από το Κονγκό, παραδεχόμενος σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ότι «έκανε λάθος και δικαίως δέχθηκε επικρίσεις». Αρνήθηκε πάντως να υποβάλει την παραίτησή του από την αντιπροεδρία της γερουσίας.