Επίσκεψη – αστραπή στην Aγκυρα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος θα συναντηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου κατόπιν πρόσκλησης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Η αυθημερόν επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην τουρκική πρωτεύουσα γίνεται σε μία περίοδο που βρίσκονται σε προετοιμασία σημαντικές κινήσεις στο Κυπριακό, ενώ επικρατεί μεγάλη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Οπως μάλιστα αναφέρει tovima.gr, η επίσκεψη Βενιζέλου στην Τουρκία, αν και μοιάζει αιφνιδιαστική, κρίθηκε επιβεβλημένη για μία σειρά λόγων:

1. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και αναμένεται να γίνει εκτενέστατη συζήτηση για δύο από τα πλέον καυτά θέματα διεθνούς πολιτικής αυτήν περίοδο. Πρόκειται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και στην Αίγυπτο και η οποία ανησυχεί σφόδρα τόσο τους Ευρωπαίους όσο επίσης και την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να συζητήσει αυτά τα θέματα με την Άγκυρα.

2 Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η Λευκωσία σχεδιάζει να καταθέσει την πρότασή της για την πόλη της Αμμοχώστου στον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φούλε που στη συνέχεια θα επιδιώξει να βολιδοσκοπήσει την Άγκυρα. Η οριστικοποίηση της απόφασης της Κύπρου για το αν θα προβεί σε αυτή την κίνηση ο υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης, με τον οποίο συναντήθηκε τη Δευτέρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος, θα γίνει τις προσεχείς ημέρες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και μία αιφνίδια πύκνωση των ελληνοτουρκικών επαφών σε μία περίοδο που η Αθήνα ετοιμάζεται για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα. Πιθανολογείται άλλωστε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρεθεί και στην Αθήνα εντός του Αυγούστου για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της τουρκικής πρεσβείας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη.