Μπαράζ ληστρικών επιθέσεων –που αρκετές φορές έχουν τραγική κατάληξη –αλλά και απατών με στόχο ηλικιωμένους καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Μόλις την περασμένη Κυριακή, άλλη μια ηλικιωμένη δολοφονήθηκε στη διάρκεια ληστείας, μέσα στο σπίτι της, στα Κάτω Πατήσια.

Οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα αυτοί που ζουν μόνοι τους, αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο των ληστών, αφού είναι πιο ευάλωτοι και προβάλλουν τη μικρότερη αντίσταση. Ο πρώτος κανόνας αυτοπροστασίας που τους συστήνουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι το αυτονόητο, να μην ανοίγουν ποτέ και για κανένα λόγο σε άγνωστα άτομα. «Μην αφήνετε κανένα να μπει σπίτι σας, εκτός εάν ξέρετε ποιος είναι», επισημαίνουν. Οπως έχει κατ’ επανάληψη διαπιστωθεί, οι ηλικιωμένοι αποδεικνύονται πιο εύπιστοι, ιδιαίτερα μάλιστα αν οι άγνωστοι –απατεώνες –τους πλησιάζουν εμφανιζόμενοι ως φίλοι και γνωστοί των παιδιών ή άλλων συγγενών τους.

Ενα από τα συχνότερα κόλπα των απατεώνων είναι να ζητούν χρήματα από ηλικιωμένους γονείς, επικαλούμενοι άμεση και ξαφνική ανάγκη των παιδιών τους. «Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά ή και να ζητήσουν συνάντηση με το υποψήφιο θύμα τους», προειδοποιούν οι αστυνομικοί, που επισημαίνουν ότι ο κανόνας σ’ αυτή την περίπτωση είναι να γίνεται τηλεφωνική επιβεβαίωση, και μάλιστα να τηλεφωνούν οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι –κι όχι να μιλούν με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Ετσι ακριβώς την πάτησαν, τον περασμένο Μάιο στην Αρτα, 37χρονος Ελληνας και 25χρονη Ρουμάνα όταν επιχείρησαν να αποσπάσουν 200 ευρώ από ηλικιωμένη, λέγοντάς της «είμαστε γνωστοί του γιου σου». Μόνο που η γυναίκα αυτή θέλησε να του τηλεφωνήσει πρώτα για να σιγουρευτεί, με αποτέλεσμα οι δύο δράστες να τραπούν σε φυγή κι αργότερα να συλληφθούν. «Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε στους αγνώστους που σας προσεγγίζουν ότι δεν πρόκειται να τους παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν πρώτα οι γνωστοί – συγγενείς σας», προτρέπουν οι αστυνομικοί και ζητούν από τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και στην περίπτωση που ξαφνικά, χωρίς καν να έχουν διαπιστώσει οποιαδήποτε βλάβη, εμφανίζεται στην πόρτα τους ο τεχνικός της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ: πολύ συχνά απατεώνες ή και επίδοξοι ληστές προφασίζονται ότι είναι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών για να ανοίξουν την πόρτα τα υποψήφια θύματά τους.

Οι απάτες με στόχο τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους είναι πολλές. Στην Πρέβεζα, προ τριμήνου, μια 83χρονη έδωσε 450 ευρώ σε 29χρονο, όταν αυτός την ξεγέλασε πως ο γιος της δήθεν είχε αγοράσει μηχάνημα απ’ αυτόν και τον συνεργό του. Οι ίδιοι δράστες πήραν κι άλλα 600 ευρώ από άλλη ηλικιωμένη: ισχυριζόμενοι ότι είναι λογιστές του ανιψιού της, την έπεισαν να επιβιβαστεί σε αυτοκίνητό τους και αφού τη μετέφεραν σπίτι της, αυτή τους παρέδωσε τα χρήματα προκειμένου να εισπράξει «επιδότηση» ο ανιψιός της…

Στήνουν καρτέρι έξω από τις τράπεζες και τα ΑΤΜ

Και έξω από τράπεζες και ΑΤΜ τη στήνουν επίδοξοι ληστές με στόχο τα πορτοφόλια των ηλικιωμένων. Τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθησαν δύο νεαροί αλλοδαποί οι οποίοι, αφού εντόπιζαν ηλικιωμένους έξω από τράπεζες, τους ακολουθούσαν μέχρι τα σπίτια τους, όπου με τη χρήση σωματικής βίας τούς έπαιρναν τα χρήματα. Αυτό έκαναν σε 9 περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι δράστες σε Νέο Κόσμο, Κυψέλη και Αγιο Παντελεήμονα.