Η Αίγυπτος εξέφρασε την Τρίτη και επισήμως, τη «βαθιά δυσφορία» της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στον ανατραπέντα από το στρατό ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο χαρακτήρισε θύμα «πραξικοπήματος».

«Υπάρχει μία βαθιά δυσφορία όσον αφορά τις επανειλημμένες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με την εσωτερική κατάσταση στην Αίγυπτο», ανέφερε σε έγγραφό του ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελατί.

Ηταν η πρώτη ουσιαστικά επίσημη πράξη, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας ορκίστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, σε μια τελετή που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου.

Οι υπουργοί ορκίστηκαν ο ένας μετά τον άλλο ενώπιον του μεταβατικού προέδρου Άντλι Μανσούρ και του πρωθυπουργού Χάζεμ Μπεμπλάουι.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο πρώην πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον (1999-2008) Νάμπιλ Φάχμι και το υπουργείο Οικονομικών ο Άχμαντ Γκαλάλ, οικονομολόγος που έχει εργαστεί στο παρελθόν για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο υπουργείο Άμυνας παρέμεινε ασφαλώς ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του Μόρσι, στις 3 Ιουλίου. Ο στρατηγός θα εκτελεί επίσης χρέη πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές ενισχύει τη θέση του στρατού και την επιρροή του επί των πολιτικών αποφάσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ διατηρεί επίσης τη θέση του παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων ακτιβιστών που ζητούσαν την απομάκρυνσή του.

Τουλάχιστον τρία υπουργεία ανατέθηκαν σε γυναίκες ενώ ο φιλελεύθερος χριστιανός Μουνίρ Φάχρι Άμπντελ Νουρ ανέλαβε το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

***Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, με δήλωση του εκπροσώπου της Αδελφότητας Γκέχαντ Ελ Χάνταντ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, χαρακτήρισαν «παράνομη» τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου στην οποία αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή να συμμετάσχουν.

«Πρόκειται για μια παράνομη κυβέρνηση, έναν παράνομο πρωθυπουργό, ένα παράνομο υπουργικό συμβούλιο. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν απ’ όσους μετέχουν σ’ αυτήν. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε την εξουσία τους ως εκπροσώπων της κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Και οι πρώτες επίσημες διεθνείς επαφές

Το ενδιαφέρον (και η ανησυχία, συνακόλουθα) της Ευρώπης για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, παραμένουν στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των Βρυξελλών και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σπεύδει την Τετάρτη στο Κάιρο.

Είναι η δεύτερη σημαντική επίσκεψη στη χώρα μετά το ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, τη Δευτέρα.

Η Άστον θα συναντηθεί με τον προσωρινό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Χάζεμ Μπεμπλάουι και με άλλα μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να ζητήσει «την επιστροφή, το συντομότερο δυνατόν, στις δημοκρατικές διαδικασίες», όπως ανακοίνωσε επίσημα το βράδυ της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα έχει επίσης επαφές «με άλλες πολιτικές δυνάμεις και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Μεταβαίνω στην Αίγυπτο για να επαναλάβω το μήνυμά μας υπέρ μιας πολιτικής διαδικασίας στην οποία θα μετέχουν όλοι (…). Η Ευρώπη θα επιμείνει στο γεγονός ότι η Αίγυπτος πρέπει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στη δημοκρατική πορεία της» είπε η ίδια η Άστον πριν από την αναχώρησή της, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τον αιγυπτιακό λαό προκειμένου να έχει ένα καλύτερο μέλλον πραγματικής ελευθερίας και οικονομικής ανάπτυξης».