Σε συνεχή μείωση βρίσκονται τα περιστατικά απάτης μέσω καρτών στην Ευρώπη από το 2007 μέχρι σήμερα ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης που καθιστά τις συναλλαγές ασφαλέστερες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεύτερης σχετικής έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά την πρόοδο που έχει σε γενικές γραμμές συντελεστεί, παρατηρείται μετανάστευση των επιτήδειων σε χώρες όπου η τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί.

Αναλυτικότερα, το 2011 καταγράφηκε μία περαιτέρω ετήσια μείωση της αξίας της απάτης παρά την ανοδικές τάσεις που συνέχισε να σημειώνει η χρήση του πλαστικού χρήματος στις χώρες του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών (Single Euro Payments Area – SEPA), δηλαδή ΕΕ και Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία και Ελβετία.

Με βάση την έκθεση της ΕΚΤ, η αξία της απάτης υποχώρησε το 2011 στα 1,16 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 5,8% σε σχέση με το 2010, ενώ των μερίδιο των παράνομων συναλλαγών έπεσε από το 0,040% στο 0,036%.

Μεταξύ 2007 και 2011 η αξία της απάτης μειώθηκε κατά 7,60%, ενώ την ίδια περίοδο η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 10,3%, προσεγγίζοντας τα 3,3 τρισ. ευρώ ετησίως. Το 2011 το 56% της αξίας της απάτης προήλθε από συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία του υποκλοπέα, π.χ. μέσω ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή Ιντερνετ, το 1/4 από μηχανήματα POS και το 1/5 από ΑΤΜ.

Οι βελτιώσεις στην ασφάλεια των καρτών και στην εξελισσόμενη δομή των συστημάτων πληρωμών είναι οι βασικοί λόγοι μείωσης της απάτης στα ATΜ και κατά 24% μέσω POS. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο περιορισμός παρόμοιων συναλλαγών οφείλεται κυρίως στη χρήση τεχνολογίας chip στις κάρτες που ελαχιστοποίησε τη δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων από επίδοξους παραχαράκτες – ληστές.