Υστερα από δύο άσχημα τρίμηνα –το τέταρτο του 2012 και το πρώτο του 2013 –με εκροές κεφαλαίων 180 εκατ. ευρώ και 45 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στα αμοιβαία κεφάλαια, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ανεκόπη αυτή η τάση και κατεγράφησαν καθαρές εισροές 46 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά όλη την αγορά αμοιβαίων αλλά μόνο τα σύνθετα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία συγκέντρωσαν κεφάλαια 258 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα σύνθετα αμοιβαία κεφάλαια εφαρμόζουν διαχείριση που αποσκοπεί, βάσει μαθηματικού τύπου, στην επίτευξη προκαθορισμένης απόδοσης κατά τη λήξη τους, διακρατώντας καθ’ όλη τη διάρκειά τους τα στοιχεία του ενεργητικού που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα Α/Κ στις 30/6/2013 διαμορφώθηκε στα 6,17 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας τριμηνιαία αύξηση ενεργητικού κατά 5%, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση διαμορφώνεται στο 3,4%.

Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων της θεσμικής διαχείρισης (αμοιβαία, εταιρείες επενδύσεων, εταιρείες ακίνητης περιουσίας και asset management) διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 9,77 δισ. ευρώ έναντι 9,49 δισ. ευρώ στις 29/3/2013, παρουσιάζοντας αύξηση 3%.

Στο μέτωπο των αποδόσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων, αυτές διαμορφώθηκαν θετικά στις περισσότερες επιμέρους κατηγορίες. Τις υψηλότερες αποδόσεις κατέγραψαν τα μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 12,24% και τα ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 11,6%.

Η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων εμφανίζεται ισομερώς κατανεμημένη, με σημαντικότερες από πλευράς ενεργητικών τις κατηγορίες των μετοχικών Α/Κ (23% επί του συνόλου) και των ομολογιακών Α/Κ (21% επί του συνόλου).

Οι δύο εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο του 2013 με υψηλό μεσοσταθμικό Discount -31,36%, συνολικό ενεργητικό 28,4 εκατ. ευρώ και μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους -0,65% .