Με την Κόλαση του Δάντη παρομοιάζει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) Βάλτερ Ράντερμαχερ το καθεστώς διώξεων που υφίσταται ο νυν πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου στην Ελλάδα. Παράλληλα, κατηγορεί τις ελληνικές Αρχές ότι δεν έλεγαν την αλήθεια για τα swaps του χρέους το διάστημα 2005 - 2008.
Ο Ράντερμαχερ ερωτηθείς αν οι ποινικές διώξεις που ασκούνται κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ είναι ανησυχητικές για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας απάντησε: «Θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο γεγονός. Και δύσκολο να το κατανοήσουμε οι εκτός Ελλάδας: για πρώτη φορά, υπάρχει επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας που κάνει τη δουλειά του με μία απλώς τεχνική προσέγγιση - όχι πολιτική - και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ό,τι αφορά τους αριθμούς. Ενώ οι προκάτοχοί του που επί χρόνια παρέδιδαν λανθασμένα στοιχεία δεν υφίστανται καμία ενόχληση. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη».
Σε ό,τι αφορά τις δανειακές συμβάσεις τύπου swaps που είχε συνάψει η Ελλάδα, ο Ράντερμαχερ αναφέρει ότι το ζήτημα των swaps συζητήθηκε επί μακρόν ανάμεσα στο 2005 και το 2008 και τελικώς αποφασίσθηκε πως έπρεπε να δηλωθεί η ύπαρξή τους. Συνεχίζοντας αναφέρει ωστόσο τα εξής: «Οι ελληνικές Αρχές μάς έλεγαν ότι τα swaps δεν ήταν σημαντικά για τον υπολογισμό του ελλείμματός τους, πράγμα που απλώς δεν ήταν αληθές. Εμείς δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αποκτήσαμε πρόσβαση στα ελληνικά ντοκουμέντα μόλις το 2010. Επισκέφτηκα τότε προσωπικά την Ελλάδα για μεγάλο διάστημα και συζήτησα με πολλά μέλη της κυβέρνησης ζητώντας να μας παραδώσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειαζόμασταν. Δημοσιεύσαμε τότε, Νοέμβριο του 2010, οριστικά στοιχεία που έδειχναν ένα έλλειμμα της τάξης του 16% του ΑΕΠ».
Οπως αναφέρει ο κ. Ράντερμαχερ, «η Ελλάδα είχε ήδη γνωρίσει σοβαρά προβλήματα με τα στατιστικά της στοιχεία το 2004 και το 2005. Η Επιτροπή είχε τότε προτείνει κάποια εργαλεία για να λυθεί το πρόβλημα.
Οι προτάσεις της έγιναν εν μέρει δεκτές. Δημιουργήσαμε έναν κώδικα καλών πρακτικών, επανεξετάσαμε τη νομοθεσία σχετικά με τις στατιστικές στο πλαίσιο της διαδικασίας για το υπερβολικό έλλειμμα. Αλλά ένα στοιχείο δεν έγινε δεκτό: το να δοθεί στη Eurostat η τελική εξουσιοδότηση να πάει σε ένα κράτος -μέλος της ΕΕ σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος ώστε να ελέγξει τα λογιστικά του βιβλία. Τα μεγάλα κυρίως κράτη δεν δέχτηκαν να δώσουν  τέτοια εξουσία στην Επιτροπή. Εδώ βρίσκεται η βάση όλων των υπολοίπων».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από