Εντάξει, όταν πρόκειται για ένα προγραμματισμένο καταναλωτικό λουτρό αίματος, συνήθως οι «πλούσιοι και διάσημοι» που αποφασίζουν να ψωνίσουν από τα καταστήματα των εμπορικών δρόμων φροντίζουν να ειδοποιούν τη διεύθυνση ώστε να εκκενώνει μια πτέρυγα του καταστήματος από τον κόσμο ή να κλείνει και ολόκληρο το κατάστημα για όσο χρονικό διάστημα ο σταρ σαρώνει τα ράφια.

Ετσι η διασημότητα εξυπηρετείται γρηγορότερα και καλύτερα, χωρίς να έχει στα πόδια της (ούτε αυτή ούτε οι πωλητές άλλωστε) όσους την αναγνωρίζουν και αυθορμήτως εκδηλώνουν τη λατρεία τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που η διασημότητα θέλει να κάνει βόλτα στα μαγαζιά όπως τον παλιό καλό καιρό, προτού δηλαδή αναγνωριστεί το τεράστιο ταλέντο της. Τι κάνει τότε; Βάζει μια καπελαδούρα, ένα μαύρο γυαλί και βεβαίως κανένα φαρδύ ρούχο για να κρύβει τις εκρηκτικές καμπύλες (ή τους ατίθασους μυς) και παίρνει σβάρνα τα μαγαζιά ινκόγκνιτο. Εφόσον η μεταμφίεση είναι καλή, ο στόχος της ανωνυμίας επιτυγχάνεται.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, άλλα προβλήματα ανακύπτουν. Προβλήματα που δεν αφορούν τόσο τούς πλούσιους και διάσημους πελάτες, αλλά τους καταστηματάρχες.

Διότι μεταμφιεσμένους σε κοινούς θνητούς τούς VIP δεν τους αναγνωρίζουν ούτε οι πωλητές του καταστήματος. Και αν ο πωλητής δεν αντιληφθεί πάνω-κάτω την αγοραστική δύναμη του πελάτη, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει βιαστικά και δίχως την προσήκουσα προσοχή τον «περίεργο τύπο» που έχει μπροστά του, με αποτέλεσμα το κατάστημα να χάσει ενδεχομένως τον τζίρο και μιας ακόμη εβδομάδας…

Τέλος πάντων, οι κίνδυνοι για τέτοιες γελοίες χασούρες εφεξής θα αντιμετωπίζονται χάρη στο σύστημα ανίχνευσης διασημοτήτων που δημιούργησε η εδρεύουσα στο Κέμπριτζ εταιρεία λογισμικού NΕC IT Solutions. Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα ανίχνευσης το οποίο δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τις υπηρεσίες ασφαλείας να εντοπίζουν τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες. Η κάμερα καταγράφει πολλές μετρήσεις που αφορούν το πρόσωπο πάνω στο οποίο εστιάζει, καθώς και άλλα στοιχεία του σώματός του, όπως το μήκος ή οι ιδιαιτερότητες του κορμού, των χεριών και των ποδιών του, ενώ ανιχνεύει ακόμη και τον τρόπο που περπατά.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των δοκιμών ενός πολύ εξειδικευμένου συστήματος ανίχνευσης προσώπων, το οποίο θα εγκαθιστούμε σε ξενοδοχεία, σε εμπορικά καταστήματα και οπουδήποτε συχνάζουν διάσημα πρόσωπα.

Η καινοτομία του νέου συστήματος είναι ότι αυτό δεν επηρεάζεται από οποιοδήποτε κάλυμμα ή μεταμφίεση ενός προσώπου, καθώς συλλέγει ολιστικές πληροφορίες για το πρόσωπο που ανιχνεύει», δήλωσε στους «Σάντεϊ Τάιμς» ο αντιπρόεδρος της NEC IT Solutions, Κρις ντε Σίλβα.

Εξυπακούεται ότι όσοι σχεδιάζουν να μπουκάρουν σε μαγαζιά φορώντας αποκριάτικες μάσκες διασημοτήτων πίσω από μαύρα γυαλιά και κάτω από καπέλα, δεν έχουν πιθανότητες να πετύχουν μια καλύτερη εξυπηρέτηση. Μάλλον θα τους περιποιηθεί η ασφάλεια του καταστήματος.