Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η αναγγελία του διορισμού του πρώην υπουργού Χρήστου Παπουτσή ως εκπροσώπου της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η τοποθέτησή του στον παγκόσμιο οργανισμό αιφνιδίασε καθώς ήρθε έπειτα από μία παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αφωνίας και εμφανούς αποστασιοποίησης του ιδίου από το ΠΑΣΟΚ· μάλιστα, η τελευταία δημόσια παρέμβασή του ήταν έντονα επικριτική για τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Μεγάλο μέρος των ενστάσεων που διατυπώθηκαν από στελέχη του κόμματος επικεντρώνονται στο γεγονός ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κάνει μια εμφανή προσπάθεια ανανέωσης –π.χ. ανάδειξη του 34χρονου Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του γραμματέα και μείωση του ηλικιακού μέσου όρου στα όργανα -, με τον διορισμό του Χρ. Παπουτσή εμφανίζεται να φοβάται να αλλάξει σελίδα παραμένοντας προσκολλημένο σε πρόσωπα του παρελθόντος.

ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Θυμίζουν μάλιστα ότι ο κ. Παπουτσής στο τελευταίο του πόστο –ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη –επέδειξε μεγάλη αναβλητικότητα στο να βρεθούν λύσεις στα θέματα της Κερατέας και της Υπατίας. Επίσης, προηγουμένως, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου είχε φανεί να μην αντιλαμβάνεται τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας: ήταν αντίθετος στη λήψη μέτρων, ενώ αξίωνε να μη μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κάτω από 2.000 ευρώ!

Πάντως, πριν από δύο εβδομάδες, λίγο μετά τον ανασχηματισμό και τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης, ο Χρ. Παπουτσής θέλησε να υπερασπιστεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου μετά τις γνωστές απαξιωτικές αναφορές του Μάκη Βορίδη για το έργο του ιδρυτή της παράταξης. Με μια αυστηρού περιεχομένου δήλωσή του σχολίασε τότε: «Ώς εδώ… Αιδώς, Αργείοι… Ώς εδώ η προσβολή της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης για την πολιτική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, της προσφοράς τού ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, στο δημοκρατικό πολίτευμα και στον λαό της πατρίδας μας. Ώς εδώ η ανοχή και η σιωπή της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ».

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον κ. Παπουτσή για τα καθήκοντα του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε ενημερώσει ότι θα τον ενδιέφερε να καταλάβει την κενή θέση και ο κ. Βενιζέλος ακολούθως αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημά του.

Στην Ιπποκράτους λένε ότι τους τελευταίους 16 μήνες ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε τη στάση του Χρ. Παπουτσή, ακόμη και τη σιωπή του, καθώς θεώρησε ότι δεν δημιούργησε προβλήματα εσωστρέφειας στο κόμμα.

Στη διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Βενιζέλος που επέμεινε ότι ο κ. Παπουτσής, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, ως ο εν δυνάμει αντίπαλός του θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για να μπορέσει να διεκδικήσει την ηγεσία. Εκ των πραγμάτων, ο Χρ. Παπουτσής μη έχοντας την υποστήριξη αρκετών από την ΚΕ έμεινε εκτός.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Αλλοι θεωρούν, πάντως, ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος με την απόφασή του να στείλει τον Χρ. Παπουτσή στο εξωτερικό έκανε μια κίνηση στην εσωτερική σκακιέρα του ΠΑΣΟΚ: αφενός έδειξε ότι αξιοποιεί σε καίρια πόστα και πολιτικούς του αντιπάλους· αφετέρου ορίζοντας τον Χρ. Παπουτσή εκπρόσωπο στην Παγκόσμια Τράπεζα ικανοποιεί και εν μέρει αδρανοποιεί ένα σημαντικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που κινείται πιο κοντά στον Γ. Παπανδρέου και σήμερα κρατάει αποστάσεις από την ηγεσία. Για παράδειγμα, η κίνηση των «75», της οποίας ηγείται ο Μιχάλης Καρχιμάκης και έχει συγγενικούς δεσμούς με τον κ. Παπουτσή, εκτιμάται ότι θα χαμηλώσει τους τόνους της κριτικής.

Εχει μεγάλη εμπειρία

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πάντως πως ο Χρ. Παπουτσής θα μπορέσει να υπηρετήσει τον ρόλο που του ανατίθεται γιατί η συγκεκριμένη θέση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και ο ίδιος μεγάλη εμπειρία – ως πρώην υπουργός – και σε θέματα ενέργειας και σε θέματα ανάπτυξης και κυρίως λόγω της θητείας του στην Ευρώπη είτε ως επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν είτε ως ευρωβουλευτής.