Με υποχώρηση Τσίπρα στο θέμα των συνιστωσών, και πλήρη επικράτηση στα θέματα εκλογής των οργάνων και του προέδρου, έληξαν οι ψηφοφορίες στα θέματα του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την υποχώρηση της ηγεσίας στο θέμα των συνιστωσών, αποφεύχθηκε στο παρα πέντε η ρήξη με τον Μανώλη Γλέζο, ενώ με την μετωπική αντιπαράθεση στο θέμα του τρόπου εκλογής των οργάνων η πλειοψηφία αξιοποίησε τον συσχετισμό δυνάμεων για να εξουδετερώσει την δυναμική της μειοψηφίας που βρέθηκε ιδιαίτερα στριμωγμένη.

Το τρικ που έφερε την ηρεμία με τις συνιστώσες ήταν η παράμετρος του ‘εύλογου χρόνου’ σε ότι αφορά την διάλυση όσων συνιστωσών «δεν το αποφάσισαν».

Βεβαίως η κάθε πλευρά, όπως φάνηκε μετά την κρίσιμη ψηφοφορία αντιλαμβάνεται με τον δικό της τρόπο την έννοια του «εύλογου» καθώς η πλειοψηφία τον εκτιμά σε 2-3 μήνες ενώ οι συνιστώσες ως «την αιωνιότητα» όπως έλεγε χαριτολογώντας ένας σύνεδρος με εμπειρία στο πολύχρωμο τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά πλειοψηφία πέρασαν και τα κρίσιμα ζητήματα του χρέους, ευρώ, συμμαχιών και κρατικοποιήσεις, ενώ κατά πλειοψηφία κι ενώ η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας είχε αποχωρήσει από την αίθουσσα του Συνεδρίου εγκρίθηκε και ο θεσμός των «υποστηρικτών» όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τους «φίλους» του κόμματος.

Οι ψηφοφορίες έγιναν σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα, και ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης μεταξύ συνέδρων. Οι μεγάλες μάχες δόθηκαν για τα θέματα του Καταστατικού καθώς κάθε πλευρά προσπάθησε να εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή επηρροή επί των οργάνων και ιδιαίτερα της Κεντρικής Επιτροπής.

Η μειοψηφία επέμεινε ιδιαίτερα στον τρόπο εκλογής των οργάνων ζητώντας να γίνει με τον τρόπο που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει είτε ενιαίο ψηφοδέλτιο (όπως ψηφίζουν σε όλα τα λεγόμενα αστικά κόμματα δηλαδή τα όλα ονόματα των υποψηφίων «χύμα») είτε να κατέβουν εντελώς ξεχωριστές λίστες από όσους το επιθυμούν ( κάτι από αποκλείει την δυνατότητα ένας σύνεδρος να «σταυρώσει» υποψηφίους και από την πλειοψηφία και την μειοψηφία).

Την Κυριακή αναμένεται να επιβεβαιωθεί η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από την συντριπτική πλειοψηφία του Συνεδρίου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Με …5 λίστες τουλάχιστον η ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από μια επεισοδιακή ημέρα και σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης έγινε γνωστό αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι θα κατέλθουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές λίστες υποψηφίων για την 200 μελών Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ξεχωριστή λίστα θα κατέβει η Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης, Θεωνάς, Νταβανέλος, Κοσμάς, Σαπουνάς), η Κομμουνιστική Τάση (νεοεμφανιζόμενη τάση Ν. θεωδωρίδης), ανεξάρτητοι (Βένιος Αγγελόπουλος), και λίστα τριών ανεξάρτητων συνέδρων. Και φυσικά θα υπάρχει και η ενιαία λίστα της πλειοψηφίας.

Η μάχη των λιστών προβλέπεται σκληρή, ενώ για το θέμα της σταυροδοσίας μπήκε σε ψηφοφορία να θα είναι σε ποσοστό 30% ή 20% , με πλειοψηφούσα την πρώτη.