Το Βατικανό πάγωσε τους λογαριασμούς που ανήκουν σε ανώτερο κληρικό, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για μια υπόθεση που σχετίζεται με μια απόπειρα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ η έρευνα αυτή ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλα πρόσωπα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος της πόλης-κράτους διέταξε να παγώσουν κατά την διάρκεια της έρευνας ο λογαριασμός του ανώτερου κληρικού Νούντσιο Σκαράνο, που κατηγορείται ότι ενέχεται σε συνωμοσία με στόχο την λαθραία μεταφορά 20 εκατ. ευρώ στην Ιταλία από την Ελβετία για λογαριασμό πλουσίων φίλων του.

«Οι έρευνες ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα», ανέφερε ανακοίνωση του Βατικανού.

Η υπόθεση προστίθεται σε μια σειρά σκανδάλων που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας.

Η αποκάλυψη των λεπτομερειών που σχετίζονται με τις έρευνες, τις παρακολουθήσεις της αστυνομίας και της συνωμοσίας που φέρεται να είχε εξυφανθεί προκειμένου να περάσουν τα μετρητά από το τελωνείο, αναμένεται να προκαλέσουν ιδιαίτερη ενόχληση στο νέο Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διακηρύσσει ότι θέλει να επικεντρωθεί στο καθήκον της ρωμαιοκαθολικής να φροντίζει τους φτωχούς.

Η τράπεζα του Βατικανού IOR, στην οποία διατηρεί λογαριασμό ο Σκαράνο, έχει αναθέσει σε μια αμερικανική εταιρία ορκωτών λογιστών, την Promontory Financial Group, να εξετάσει όλους τους λογαριασμούς που ενδέχεται να σχετίζονται με την έρευνα και συνεργάζεται με τις αρχές, ανέφερε η ανακοίνωση του κράτους του Βατικανού.

Ο Σκαράνο, πρώην ανώτατο στέλεχος της οικονομικής διοίκησης της Αγίας Έδρας, συνελήφθη μαζί με τον Τζοβάνι Τζίτο, έναν πράκτορα των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, και τον χρηματομεσίτη Τζοβάνι Καρίντσιο. Κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για να φέρουν λαθραία στην Ιταλία 20 εκατ. ευρώ για πλούσιους φίλους του Σκαράνο που ασχολούνται με τα ναυτιλιακά στην πόλη Σαλέρνο, στη νότια Ιταλία.

Αν και η τράπεζα του Βατικανού δεν εμπλέκεται άμεσα στη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη εμπλακεί σε μια άλλη έρευνα για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Σκαράνο, ο οποίος κρατείται σε μια φυλακή στη Ρώμη, αντιμετωπίζει επίσης μια χωριστή έρευνα η οποία αφορά λογαριασμούς του στην IOR.

Δύο κορυφαία στελέχη της IOR παραιτήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά τη σύλληψη του Σκαράνο, και εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραπέμψουν τόσο τον πρώην διευθυντή της Πάολο Τσιπριάνι όσο και τον πρώην υποδιευθυντή της Μάσιμο Τούλι σε δίκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από