Νέες εικόνες του πολυαναμενόμενου κομήτη ISON, που αποκαλείται και «κομήτης του αιώνα», έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Τον είδε να κατευθύνεται προς τη διαστημική μας γειτονιά με ταχύτητα 48.000 μιλίων την ώρα και αναμένεται να φθάσει στο κοντινότερο σημείο του προς τον Ηλιο στις 28 Νοεμβρίου.

Τότε, εκτιμούν ορισμένοι ειδικοί, αυτός ο κομήτης μπορεί να φανεί στον ουρανό πιο λαμπερός ακόμη και από την πανσέληνο. Ο Ρέι Βίλαρντ από το Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου, που διαχειρίζεται το επιστημονικό πρόγραμμα του Χαμπλ, λέει ότι ο κομήτης θα προσφέρει ένα συναρπαστικό θέαμα στη Γη για αρκετές εβδομάδες, ακόμη και με το φως της ημέρας.

Ο ISON έχει μια ουρά από παγωμένα αέρια και σκόνη η οποία εκτείνεται σε μήκος 57.000 μιλίων.

Ο τόπος καταγωγής του είναι το Νέφος του Οορτ, μια περιοχή 18 τρισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη και η οποία περιέχει απομεινάρια παγωμένης σκόνης που «περίσσεψαν» μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περισσότερο από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Ηδη πολλά αστεροσκοπεία στον κόσμο αλλά και διαστημοσυσκευές προετοιμάζονται για να φωτογραφίσουν την έλευση του κομήτη και να συλλέξουν δεδομένα για την ταυτότητά του.

Επιστήμονες θεωρούν ότι ο κομήτης θα επιβιώσει από το κοντινό του πέρασμα στον Ηλιο ενώ τα σωματίδια στην ουρά του μπορεί να προκαλέσουν μια αόρατη βροχή κοσμικής σκόνης. Αυτή συνήθως δημιουργεί τα πολικά μεσοσφαιρικά νέφη που προσδίδουν μπλε χρώμα στον νυχτερινό ουρανό των πόλων. Στις 26 Δεκεμβρίου, εκτιμάται πως ο κομήτης θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο του προς τη Γη, σε απόσταση 40 εκατομμυρίων μιλίων.