Την ώρα που οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία κορυφώνονταν με μηχανοκίνητη πορεία χθες έξω από την Βουλή, ο υδράργυρος της αντιπαράθεσης ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα και εντός Κοινοβουλίου, στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το πολυνομοσχέδιο, όπου διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε σύντμηση της διαδικασίας ώστε σήμερα, Παρασκευή, να κληθούν οι φορείς και να γίνει η συζήτηση επί των άρθρων, τη Δευτέρα να ακολουθήσει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και αμέσως μετά να εισαχθεί στην Ολομέλεια ώστε να ψηφιστεί πριν από τη διορία της 19ης Ιουλίου –πρόταση που η Επιτροπή δέχθηκε κατά πλειοψηφία.

Η πρόταση, ωστόσο, εξόργισε τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος έκανε λόγο για «δικτατορία της τρόικας και κυβέρνηση ανδρείκελων», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να ακολουθηθούν διαδικασίες – εξπρές καθώς «το πολυνομοσχέδιο αποτελείται από 108 άρθρα που, ουσιαστικά, είναι αυτοτελή νομοσχέδια». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι απαράδεκτες διαδικασίες δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Οσες διατάξεις και να φέρνετε να απαλλάσσετε τις διοικήσεις των οργανισμών για τα αίσχη που κάνουν θα δώσουν λόγο, και εσείς θα δώσετε λόγο».

Αμεση ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, ο οποίος διερωτήθηκε αν «ο συνάδελφος μάς απειλεί;», για να εισπράξει την αυστηρή απάντηση του κ. Λαφαζάνη πως «η λογοδοσία δεν είναι απειλή, δεν θα την αποφύγετε». «Ο τρόπος και το ύφος σας είναι» ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών. Συνέχεια στην κόντρα έδωσε ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις διαδικασίες, δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα και επιφυλασσόμαστε».

Απ την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για όσα ακούστηκαν από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος είναι επαρκέστατος. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, «η ουσία των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου έχει ψηφιστεί στις αρχές του έτους με τον Νόμο 4110» και πως το ζήτημα της κινητικότητας των υπαλλήλων και το μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη γνωστά. Συνέχεια στην αντιπαράθεση δόθηκε λίγα λεπτά αργότερα όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν έτοιμα να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής, με τη ΔΗΜΑΡ διά στόματος κυρίας Ξηροτύρη να δηλώνει πως θα καταψηφίσει σίγουρα το πρώτο μέρος –το φορολογικό. «Δεν γίνεται να καταργούνται ολόκληρες υπηρεσίες και να συνδέεται η κινητικότητα με τις απολύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ανέφερε πως «δεν υπάρχει success story» επικαλούμενος τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής .

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αιχμηρή τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία ναι μεν παραδέχθηκε ότι το πολυνομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή «για ακόμα μία φορά με το πιστόλι στον κρόταφο», καταλόγισε ωστόσο βαρύτατες ευθύνες στο πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι «εδώ και 3 1/2 χρόνια που η τρόικα έρχεται και ζητά πράγματα, δεν έχουμε κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα τώρα να πέφτει ο πέλεκυς επί δικαίων και αδίκων».

Μάλιστα, αναφερόμενη στις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Στουρνάρα πως «δεν πρόκειται για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιμέναμε. Θα έπρεπε να έχει την λογική των κινήτρων. Ετσι δεν κάνετε τον πολίτη σύμμαχό σας». Η ίδια σήκωσε το γάντι απέναντι στην τρόικα, λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω πλέον γιατί η τρόικα επιμένει σε μια φορολογική πολιτική που δεν φέρνει έσοδα. Τι κερδίζουν αυτοί οι «καμπαλέρος» όταν υποχρεώνουν μια χώρα να ακολουθεί μια πολιτική χωρίς αποτέλεσμα; Θα περίμενα να έρθει και να ζητήσει συγγνώμη».

Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, άφησε αιχμές και για τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο εκφράζοντας «έντονο προβληματισμό για τις αποφάσεις που ελήφθησαν», αφού, όπως υποστήριξε, 500 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί στο υπουργείο και η κατηγορία που τίθεται σε κινητικότητα είναι εκείνη της τεχνικής εκπαίδευσης. «Ποια αξιολόγηση έχει γίνει στο υπουργείο Παιδείας;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Θέλω να δω έναν υπάλληλο χαραμοφάη να φεύγει, αλλά δεν θέλω να φύγουν οι άξιοι, εκείνοι που δουλεύουν». Και αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο είπε «θα το ψηφίσω με βαριά καρδιά γιατί ξέρω ότι είστε κολλημένοι στον τοίχο και γιατί οι άνθρωποι της τρόικας δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα».